Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemci zadovoljni i sobom i Merkelovom

    Oko 80 odsto Nemaca je zadovoljno situacijom u njihovoj zemlji, pokazala je anketa objavljena u nemačkom listu Spiegel.

    Još su "srećniji" mladi životnog doba od 19 do 29 godina, kao i seniori stariji od 60 godina, jer se 85 odsto njih izjasnilo da su zadovoljni trenutnim životom u Nemačkoj.

    Popularnost kacelarke Angele Merkel, četiri meseca posle reizbora, ostala je u na istom nivou kao pre devet godina kada je došla na tu funkciju, na čemu joj mogu pozavideti mnogi evropski lideri, posebno susedi, prokomentarisao je list Mond.

    Nemci nemaju razloga da budu nezadovoljni radom svoje vlade s obzirom na postignute rezultate. Nemačko ministarstvo finansija je navelo da je privredni rast u prva tri meseca bio veoma jak zahvaljujući blagoj zimi, ali i vitalnosti industrijskog i građevinskog sektora.

    Vlada u Berlinu je polovinom aprila predvidela ovogodišnji privredni rast od 1,8 odsto, kao i rast indistrijskog sektora od dva odsto. Stopa nezaposlenosti je u martu smanjena na 6,7 odsto, dostižući najniži nivo od ujedinjenja Nemačke.

    Pošto je smanjen broj nezaposlenih koji primaju socijalnu pomoć, državna kasa nastavlja da se puni, a poreski prihodi su prošlog meseca dostigli 55,6 milijardi evra, što je 7,2 odsto više nego pre godinu dana.

    Prema procenama analitičara, nezaposlenost će nastaviti da se smanjuje 2015, a kasa socijalnog zavoda je 2013. završila u plusu sa 4,6 milijardi evra.

    Ministar finansija Nemačke Wolfgang Schauble, gotovo izvesno će ispuniti obećanje koje je dao, da će uravnotežiti budžet 2015. godine, prvi put od 1969.

    Ekonomski pokazatelji su razlog zadovoljstva trenutnom situacijom u Nemačkoj, i ono je još više podstaknuto svešću građana da je njihova ekonomija bolja od ostalih zemalja članica EU.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE