Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sertić i Dželetović: Biće bolje naredne godine

    Bolji privredni ambijent i vidljiviji efekti rada nove vlade mogli bi se očekivati naredne godine, ocenili su danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić i koordinator Ekonomskog saveta SNS i ekonomista profesor dr Milenko Dželetović.

    Sertić je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da bi prvi efekti rada nove vlade mogli biti vidljivi već do kraja godine, ali da bi se naredne godine mogao očekivati bolji ambijent, koji će omogućiti privredi da uspešnije radi.

    Predsednik PKS je rekao da su najavljene mere u privredi namenjene zaposlenima u proizvodnji, onima koji rade i proizvode, da bi se njihove plate povećale i osnažio privatni sektor.

    Sertić smatra da je neophodno smanjivanje deficita, rešavanje problema nagomilanog broja agencija i 156 preduzeća u restrukturiranju, jer to nije učinjeno u proteklom 14-godišnjem periodu.

    Predsednik PKS je najavio da je za preduzeća u restrukturiranju u ovom trenutku moguće rešenje i da će ona biti svrstana u nekoliko kategorija.

    Postoje firme koje mogu da funkcionišu na tržištu, jedan broj otići će u stečaj, pa je važno da država obezbedi u tom periodu socijalni program, rekao je Sertić.

    Dželetović je, gostujući u istoj emisiji, rekao da očekuje vidljiviije efekte rada nove vlade u 2015. i govoreći o najavljenim merama smanjenja plata u javnom sektoru za 10, a političara i ljudi na funkcijama za 20 odsto, ocenio da su neminovni bolni reformski procesi.

    On je naveo da u Srbiji ima oko 290.000 proizvodnih radnika u privatnom i društvenom sektoru, koji proizvode novu vrednost i direktno ili indirektno izdržavaju više od tri i po miliona ljudi.

    Dželetović je kazao da je neodrživo to što Srbija, suprotno praksi u najvećim državama EU, ima čak 136 agencija i da će zato biti ukinute sve agencije koje nisu u funkciji.

    "Ukoliko analiza pokaže da je od 136 agencija 80 nefunkcionalno, 80 ćemo ukinuti", najavio je Dželetović.

    On je najavio restrukturiranje javnih preduzeća, reformu poreske uprave i mere protiv sive ekonomije i da će posebno radno telo pratiti efikasnost javnih preduzeća.

    Govoreći o radu nove vlade, Dželetović je rekao da je od kadrovskih rešenja mnogo važniji koncept i da veruje da će biti dobar.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE