Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto je Evropa `izbrisala` Koridor 10?

    Izostanak Koridora 10 nema sa mape jedinstvene transevropske mreže saobraćajnica, na kojoj je devet koridora, nema veze s tim što koridor nije završen, već sa činjenicom što Srbija nije član Evropske unije.

    To znači da Srbija ne može da računa na evropski novac za izgradnju i održavanje puteva, dok ministar saobraćaja Aleksandar Antić ukazuje na to da se Srbija nalazi na početku pregovora o članstvu i da je jedan od segmenata o kojem je razgovarano i transportni sporazum.

    Kako se budemo približavali članstvu u EU, raste nam šansa da potpišemo i transportni sporazum i onda je to možda mogućnost da se naši putni pravci od evropskog značaja nađu na toj mapi, objašnjava Antić.

    Pročitajte i>>>Evropa više ne računa na Koridor 10

    Na mapi su Švajcarska i Norveška, koje nisu članice EU, ali s njom imaju ugovor o transportu. To znači da u naredne četiri godine mogu da računaju na deo od 26 milijardi evra koji je Brisel namenio infrastrukturi.

    Ipak, na jednoj mapi i dalje je ucrtan srpski koridor, i to na mapi puteva Jugoistočne Evrope od evropskog značaja.

    Mi imamo veliku štetu što je u međuvremenu izgrađen autoput kroz Rumuniju i Bugarsku i završen most preko Dunava, pa se veliki deo tokova robe i putnika preselio tamo, rekao je konsultant za ulaganja Milan Kovačević.

    Ističe da je Srbija vrlo spora u dovršavanju infrastrukture, ali i sa carinskim postupcima. Rokovi za završetak radova pomerali su se brže nego bageri na putu. Prethodni ministar je obećao kraj radova 2014, novi prognozira – 2016.

    Do sredine juna moramo da iskoristimo 40 odsto kredita Svetske banke, koji nam je dala za izgradnju. U suprotnom, kredit će povući. Ja sam apsolutno uveren da ćemo do juna doći do 40 odsto, naglašava Antić.

    Dok na pojedinim mestima radovi napreduju, na drugim deonicama još nije završena ni eksproprijacija zemljišta, a ima i mesta na kojima su radovi prekinuti jer izvođač ima finansijske probleme.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE