Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija ključna zemlja na Balkanu

    Za Nemačku je Srbija ključna zemlja regiona, ocenio bivši nemački kancelar Gerhard Schroder povodom svečanog otvaranja Foruma Srbija-Nemačka, ističući da su početak pregovora Srbije i EU, kao i najavljene reforme, najvažnije za privlačenje investicija.

    Evropsko ujedinjenje bez zemalja zapadnog Balkana nije potpuno. Početak pregovora EU i Srbije je bio, ne samo za Srbiju, već i za Evropu istorijski trenutak, naglasio je Schroder i istakao da je  realan cilj srpske vlade da do 2020. postane članica EU.

    Schroder je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje svečanosti povodom početka rada Foruma, jer mu je, kako je istakao, veoma stalo do poboljšanja srpsko-nemačkih odnosa pošto je to značajno za dalji razvoj Evrope.

    Ništa nije tako dobro da ne može biti unapređeno. Zato se nadam da će inače tesni odnosi dve zemlje ovim Forumom biti još jednom intenzivirani, rekao je Schroder, dodajući da o značaju Foruma govori činjenica da su počasni članovi budući premijer Aleksandar Vučić i korodinator nemačke vlade za Rusiju i istočne zemlje Gernot Erler.

    Za Nemačku je Srbija ključna zemlja na Balkanu. Aktuelna Vlada Srbije je suštinski popravila odnose sa svim državama u regionu, posebno sa Hrvatskom i BiH, što je i zasluga Vučića, rekao je Schroder.

    EU i Nemačka žele politički stabilan i ekonomski prosperitetan Balkan, što znači da će Berlin podržati Srbiju na njenom putu ka Evropi i to ne samo rečima, već i delima, poručio je Schroder.

    On je izrazio uverenje da je Nemačka bila i da ostaje odgovoran partner za Srbiju na putu ka EU, što je dokazala bilateralnom pomoći od preko 1,6 milijardi evra od 2000. godine, više nego što je dala bilo koja država, i to mora biti nastavljeno.

    Prema njegovim rečima, dve stvari su za budućnost veoma važne. Jedna je početak pregovora Srbije sa EU, što će, kako je dodao, uveriti mnoge investitore da je važno investirati u Srbiju.

    Takođe je važno da je verodostojno izneta želja Vučićeve vlade da se pokrenu dalekosežne reforme, te je bitno da to građani podrže, naglasio je Schroder i poručio da Forum Srbija-Nemačka može pomoći da se podrži put kojim želi da korača vlada Srbije.

    Prema rečima Aleksandra Vučića, pred Srbijom je težak put, ali ima sigurnu budućnost, jer je sve u njenim rukama i sve zavisi od našeg rada, spremnosti i marljivosti.

    "Srbija se neće plašiti da bude prijatelj Nemačke, a to znači da ispunjava svoje teške spoljno političke obaveze, kao i teške reforme i da se izleči od socijalističkog samoupravljanja kako bi napravili modernu zemlju tržišne ekonomije. Tu nećemo praviti kompromise", poručio je Vučić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE