Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    JP: U budžet ćemo uplatiti koliko nam Vlada kaže

    Javna preduzeća koja su prošlu godinu završila u plusu, tvrde za Tanjug da će u državnu kasu uplatiti najmanje polovinu svog prošlogodišnjeg profita, a možda i više ukoliko im Vlada tako naloži.

    Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić uputio je, u okviru intervjua RTS-u, kritiku javnim preduzećima da bi više novca trebalo da daju u budžet, jer mnoga od njih imaju monopolsku poziciju, a država od toga nema nikakve koristi.

    Vučić je tom prilikom u emisiji "Upitnik" rekao i da pojedini direktori pribegavaju "šminkanju rezultata, praveći priču da su uspešni, a da to nisu".

    Iz Elektromreže, Pošte i EPS-a poručuju da će, ako Vlada ne izda drugačiji nalog, u budžet uplatiti 50 odsto profita iz 2013, koliko im po zakonu sleduje, dok u Skijalištima Srbije navode da će ceo profit od svega 560.000 dinara preliti u državnu kasu.

    U EPS-u, koji je, kako navode u ovom preduzeću, prošlu godinu završio sa 19 milijardi dinara dobiti, kažu da će u budžet uplatiti najmanje 50 odsto srazmernog dela dobiti po završnom računu za 2013.godinu.

    "Vlada će u skladu sa Zakonom o budžetu za 2014.godinu, doneti zaključak kojim će utvrditi procenat od dobiti svih javnih preduzeća za uplatu u budžet Srbije. EPS će poštovati odluku Vlade", kažu za Tanjug na ovoj adresi.

    Isti stav dele i u Elektromreži, gde navode da su proteklu godinu završili sa ostvarenom neto dobiti od 1,62 milijardi dinara.

    "Ostvarena godišnja dobit deli se na jednake delove između Vlade i JP EMS", kažu u ovom preduzeću.

    JP Pošta Srbije u 2013. godini ostvarila je neto dobit u iznosu 2,83 milijarde dinara, što je za 230 odsto više nego u prethodnoj godini.

    Iz ovog preduzeća poručuju da su lane u budzet uplatili polovinu iznosa ostvarene dobiti za 2012.godinu, pa će i ove postupiti po nalogu svog osnivača.

    Zakon o budžetu za 2014. predviđa da su javna preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija, dužna da najkasnije do 30. novembra tekuće budžetske godine deo od najmanje 50 odsto dobiti, po završnom računu za 2013. godinu uplate u budžet Republike Srbije.            

    Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ocenjuje da bi Vlada mogla da zatraži od preduzeća da u budžet uplate i svu dobit, ali je veliko pitanje koliko bi se time dobilo.

    "Pitanje je koliko je statistika koju su preduzeća predočila javnosti ispravna, jer je taj profit često samo knjigovodstveni", ističe Savić za Tanjug.

     

    Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić ističe da Srbija generalno posmatrano ne može da ostvari velike prihode po osnovu dividendi javnih preduzeća i da bi najveći učinak bio postignut kada bi se Srbijagas primorao da sam izmiruje svoje dugove.

    On međutim ističe da je potpuno drugačija situacija sa Telekomom, koji je ranijih godina u budžet uplaćivao i više nego što je ekonomski opravdano.

    “Njegovi konkurenti ne moraju da plaćaju toliki procenat dobiti svojim vlasnicima, dok Telekom to mora”, rekao je Arsić i dodao da to doprinosi smanjenju konkurentnosti ovog državnog preduzeća koje je, kako su saopštili u kompaniji, lane ostvarilo15,3 milijarde dinara profita. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE