Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prva mera nove vlade: Čišćenje u javnim preduzećima

    Smenjivanje direktora javnih preduzeća zbog loših poslovnih rezultata, ukidanje plata članovima upravnih i nadzornih odbora i smanjivanje troškova dnevnica, službenih putovanja i automobila za 50 odsto, biće prve ekonomske mere vlade budućeg premijera Aleksandra Vučića.

    Nova vlada će najverovatnije ukinuti solidarni porez, ali će se umesto solidarnog poreza pristupiti linearnom smanjenu plata svih zaposlenih u javnom sektoru, znači za oko 800.000 građana za 10 do 15 odsto, piše današnji Blic.

    U javnim preduzećima će, ekonomskim merama nove vlade biti napravljeni najveći rezovi do sada, a za manje od mesec dana Vučić će smeniti najmanje polovinu aktuelnih direktora u javnim preduzećima, i to zbog loših poslovnih rezultata koje su ostvarili.

    Polovina direktora će, kako se navodi, biti smenjena, a od druge polovine direktora se traži da preduzeća koja vode u budžet godišnje ubace između 300 i 500 miliona evra.

    Javna preduzeća, prema programu buduće vlade, moraju da postanu svesna da im je poveren državni monopol ne da bi oni imali velike plate i troškove i da bi njihovi sindikati bili mirni, već da bi pomogli državi.

    Prema pisanju Blica, više od 90 odsto onih koji sada sede u upravnim i nadzornim odborima neće više primati nadoknade koje su do sada iznosile između 30.000 i 50.000 dinara.

    Vučić, kao što je i obećao, penzije neće smanjivati, iako to, kako navodi Blic mnogi traže od njega, ali će radnici morati da duže rade pre odlaska u penziju.

    Kad je reč o što većem zapošljavanju, jedna od ključnih mera jesu jesu podsticaji poslodavcima za primanje radnika u stalni radni odnos, sistem podsticaja ostaje na snazi sledeće dve godine, očekuje se da ove mere dovedu do novih 50.000 radnih mesta, a to je, kako se navodi, upošljavanje jednog Vršca ili Mladenovca, ali i plate za osam odsto nezaposlenih .

    Svako ko zaposli 100 novih radnika, tri godine za radnika neće plaćati obaveze i doprinose već će to ići na teret države, dok će firma plaćati obaveze samo za 30 radnika.

    Podsticaji će biti deljeni za zapošljavanje u sledećim oblastima: auto-industrija, poljoprivreda, građevinarstvo i IT sektor.

    Prema pisanju Blica, Vučić je sa svojim ekonomskim stručnjacima i ministrima usaglasio set ekonomskih mera koje će početi da primenjuje odmah po formiranju nove vlade.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE