Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ministarstvo:Sve smo uradili da se kredit za Bor realizuje

    Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine saopštilo je da je od svog formiranja, jula 2012. godine, preduzelo sve aktivnosti kako bi se realizovao kredit namenjen izgradnji kolektora otpadnih voda u RTB Bor.

    Iz ministarstva je zapravo odgovoreno na tvrdnju šefa beogradske kancelarije Svetske banke Tony Verheijena da kredit od 24,3 miliona dolara za Bor čeka neiskorišćen više od pet godina, o čemu je govorio u intervjuu dnevnom listu "Politika" od 23. marta, i nedeljniku „Novi magazin" u ovom broju.

    U pismu – odgovoru ministarstva se navodi da se postavilo pitanje potrebe za remedijacijom površine zemljišta – jalovišta, jer bi ta aktivnost onemogućila potencijalnu eksplataciju jalovine, za šta postoje dovoljno utemeljena mišljenja koje su uradili eminentni naučni instituti u Srbiji.

    Zbog toga je bilo neophodno zaključiti aneks ugovora o kreditu sa Svetskom bankom, koji podrazumeva administrativne procedure i na strani Svetske banke i na strani Republike Srbije.

    U oktobru 2013. godine Svetska banka je uputila Ministarstvu finansija aneks na potpis, a na osnovu ovoga Vlada je februara 2014. godine donela zaključak kojim se ovlašćuje ministar finansija da ga i potpiše.

    Od momenta kada je Svetska banka potvrdila aneks ugovora, Vlada Srbije i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine preduzeli su sve neophodne mere i radnje da ubrzaju realizaciju ovog projekta, navodi se na sajtu.

    Ministar energetike (Zorana Mihajlović) donela je 21. januara 2014. godine Rešenje o obrazovanju Odbora za upravljanje Projektom.

    Izabran je tim za implementaciju projekta u skladu sa pravilima Svetske banke, sa sedištem u Beogradu i okončan konkurs za izbor članova implementacionog tima u Boru.

    U toku je izbor firme za nadzor izvođenja radova, gde se šest svetski priznatih kompanija kvalifikovalo za krajnji izbor.

    Redovno se obaveštavaju sva nadležna ministarstva: Ministarstvo finansija, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva unutrašnjih poslova, kako bi se uspešno koordinirao rad na projektu.

    Očekuje se da Svetska banka omogući implementacionoj jedinici projekta da tehnički pristup aplikaciji, kako bi odobrena sredstva bila i povučena i na taj način se omogućilo korišćenje sredstava.

    Projektom je predviđeno da od trenutka uvođenja izvođača u posao prođe 25 meseci kako bi kolektor ušao u operativnu upotrebu.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE