Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hapšenja zbog podzemnih kontejnera

    Bivši generalni direktor Gradske čistoće Beograda Aleksandar Stamenković i još četiri osobe uhapšeni su zbog kršenja zakona u postupku kupovine podzemnih kontejnera, čime su oštetili državu za 169 miliona dinara.

    MUP je saopštio da im je određeno zadržavanje od 48 sati zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, oštetivši državu za 169 miliona dinara i od tog novca 63 miliona pribavili preduzeću Blok.

    Pored Stamenkovića, uhapšen je i direktor Bloka Dušan Mandrapa, zaposleni u Gradskoj čistoći Bojan Anđelković i Mirjana Ivanović, kao i radnik firme Blagojevica Živko Radojičić.

    U saopštenju policije potvrđeni su raniji navodi medija o kršenju zakona prilikom nabavke podzemnih kontejnera.
    Posao isporuke 1.800 kontejnera Gradska čistoća je u septembru 2011. dodelila konzorcijumu koji čine Blok iz Beograda i Blagojevica iz Mladenovca.

    Odluka o pokretanju javne nabavke i ugradnji podzemnih kontejnera procenjene vrednosti 716 miliona dinara bez PDV, doneta je bez odluke Upravnog odbora Gradske čistoće. Upravni odbor je tek naknadno odobrio novac i količinu potrebnih kontejnera.

    Potom je kroz celokupni postupak javne nabavke favorizovan Konzorcijum Bloka i Blagojevice i sa njima zaključen ugovor u vrednosti od 613,3 miliona dinara, od kojih je za ugradnju kontejnera predviđeno 78 miliona dinara, navela je policija.

    Međutim, iako je ugradnju kontejnera trebalo da izvede Konzorcijum Blagojevica i Blok, za to je angažovan Beograd put, kome su po tom osnovu plaćena 169.299.251,24 dinara. S druge strane, konzorcijumu je isplaćeno 63.142.678,77 dinara, iako nisu izveli radove.

    U istraživanju Balkanske istraživačke mreže (BIRN) navodi se da sporno nije bilo samo kršenje Zakona o javnim nabavkama. 

    Kompanije koje su bile zainteresovane da se prijave odustale su od posla, smatrajući da je tender namešten. Dokumentaciju su otkupile 22 kompanije, a dve su dale ponudu.

    Tehničke karakteristike propisane tenderom su, kako se tvrdi, odgovarale samo jednom ponuđaču i to upravo Konzorcijumu Bloka i Blagojevice.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE