Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić za DW: Nova vlada kao Bayern iz Minhena

    Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će nastojati da nova vlada funkcioniše kao tim i da ministarstva ne budu više partijski feudi.

    "Treba napraviti vladu koja će da funkcioniše kao tim, koja možda ne mora da ima Messija i Xavija, nego vladu kao Bayern, koji ima izvanredan tim, on ima odlične pojedince, ali teško da su zvezde tog kalibra Ribery i Kroos, ali kao što vidite igraju bolje", rekao je Vučić u intervjuu za Deutsche Welle.

    On je istakao da će se truditi da napravi najbolji tim i da Vlada bude kao jedan, dodavši da će nastojati da se "izbegne feudalizacija" ministarstva, kak što je bilo do sada, čak i u vladi u kojoj je i on bio.

    "Hoću da znam šta se dešava u svakom ministarstvu. Hoću da Ministarstvo finansija zna za svaki trošak kojeg pravi ministarstvo sporta ili kulture ili neko drug", kazao je Vučić.

    Govoreći o prioritetima nove vlade, Vučić je rekao da će biti pravnih i ekonomskih reformi koje su važne za Srbiju.

    "Ekonomiju Srbije moramo da oživimo i ozdravimo. I industriju i poljoprivredu, i za sve to će biti potreban veliki rad i veliko strpljenje. Biće potrebna i promena svesti kod svih nas, ali i kod svih građana", kazao je Vučić.

    Kad je reč o ekonomskim reformama, Vučić je istakao da će nova vlada odmah ići u strukturalne reforme – u promenu većeg broja zakona: o stečaju, privatizaciji, zakona o radu, o državnim službenicima, osiguranju, o planiranju i izgradnji koji podrazumeva izdavanje dozvola u neuporedivo bržem roku nego do sada.

    "Naša je namera da u kratkom roku kreiramo neuporedivo povoljniji zakonski ambijent za ulaganja u našu zemlju“ za inostrane i za domaće investitore. Sa druge strane, moraćemo da donesemo najmanje 13 zakona koji predstavljaju implementaciju akcionih planova i zakona u oblasti vladavine prava i pravosuđa", rekao je Vučić.

    Prema njegovim rečima, nova vlada moraće da razmišlja i o fiskalnoj konsolidaciji, da reformiše javnu uprave i obezbedi veći industrijski rast.

    "U tom smislu pripremamo deo programa za period od 1. juna 2014. do 1. juna 2016. sa podsticajnim paketima koji moraju da budu najbolji u regionu da bismo privukli ljude da investiraju u našu zemlju, jer zašto bi došli u Srbiju ako nemaju povoljnije uslove nego u drugim zemljama", rekao je Vučić.

    Upitan da li veruje da će uspeti u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, Vučić je kazao da tu ima mnogo problema i da to moraju da rade institucije.

    "Ovim što mi radimo, pokazuje se samo nivo političke volje. To nije dovoljno. Sve naše institucije moraju da rade još bolje, još jače i još više. Ovo što sada vidimo tu je rad policije i tušilaštva, ali ono gde tek treba da se pokaže, jesu sudovi, koji moraju da budu neuporedivo efikasniji" kazao je Vučić.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE