Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zlatiborski mermer može u svet, a ne valja Srbiji

    Dok zlatiborski mermer svoj kvalitet dokazuje u svetu, kod nas državni investitori prednost daju uvoznom kamenu.

    "Zašto zlatiborski mermer, prirodni kamen kojim su pre šest godina oblagane poslovne zgrade čuvenog Microsofta u Sijetlu, ne valja za naša zdanja koja država gradi", javno pita, a državu pismom upoznaje direktor užičkog Zlatibor mermera Dragan Milojević.

    Dramatično je to što se država Srbija, kao najveći investitor preko fondova raznih opština, a najviše Beograda, trudi da ovu granu osuši.

    Samo na beogradskom projektu stadiona Tašmajdan već dve godine se upinje da novac za oblaganje dobiju inostrani proizvođači mermera, a ne mi, bez obzira što je naš kamen tražene bež boje iz kamenoloma Skržuti pod Zlatiborom bolji.

    Kao da po svaku cenu pare za tu namenu treba da izađu iz naše zemlje, te da se ništa domaće ne kupuje čak ni kada cenom i kvalitetom odgovara, kaže ogorčeno Milojević.                  

    Govoreći o tim poslovima oko oblaganja Tašmajdana, on optužuje one što odlučuju da su najpre hteli da proguraju hrvatski kamen sa Brača, koji je lošijeg kvaliteta od zlatiborskog i nije za naše klimatske uslove.

    Njegova bazna cena jeste na nivou našeg, ali u ponudi za ugradnju na Tašmajdanu izađe dva puta skuplje. Pošto to nije prošlo, jer sam pokrenuo krivični postupak za korupciju, sad pošto-poto hoće pare da daju Kinezima.

    Kineski granit je mehanički kvalitetniji, ali estetski ni do kolena zlatiborskom mermeru. Naša država se, tako, prema nama maćehinski odnosi, ne daje nam poslove, a pritiska nas golemim dažbinama, dodaje direktor.

    Vlasnik Zlatibor mermera je već sedmu godinu Italijan Pjero Zanela, treća generacija vrsnih kamenorezaca iz Verone. Tokom njegovog gazdovanja ovo preduzeće je imalo poslove u inostranstvu, ali malo domaćih.

    Crvenim i bež zlatiborskim mermerom obložili smo zgrade Microsofta u Sijetlu. Takođe i ceo Andrićgrad Emira Kusturice. Bež mermerom iz Skržuti. U Dubrovniku smo „plavim tokom” radili luksuzni hotel Dubrovnik de lux. Imali smo još nekoliko lepih poslova u svetu, ali država nam kod kuće ništa ne da.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE