Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sankcije Rusiji (ne) smetaju Berlinu

    Obustava trgovine sa Rusijom ne bi drastično pogodila nemačku privredu, ocenili su stručnjaci Kieler Instituta za svetsku privredu.

    Autori studije čije rezultate prenosi nedeljnik Welt am Sonntag smatraju da bi obustava trgovine sa Rusijom jako pogodila samo nekoliko sporednih branši.

    Na Rusiju, kako se ukazuje u studiji, prošle godine je otpalo 3,3 odsto ukupnog nemačkog izvoza i to je velikim delom roba proizvedena u branšama koje nemaju posebno veliku težinu u ukupnom nemačkom privrednom učinku.

    Najvažnije nemačke izvozne branše pak, slabo zavise od uspeha na ruskom tržištu. Tako na Rusiju otpada 3,9 odsto izvoza nemačke autoindustrije. Slično je i sa druge dve najznačajnije izvozne branše – farmaceutskom industrijom i izvoznicima elektro-mašina.

    Jedan od autora studije Klaus Schrader je rekao da bi potpuna obustava izvoza u Rusiju učinila da nemački ukupan izvoz opadne za oko 3,5 odsto. To bi, smatra on, "bio samo manji šok, ako se ima u vidu da je u godini krize, 2009. nemački izvoz opao za 18 odsto".

    Pročitajte i>>>Putinova `avantura` EU okreće ka škriljcima?

    No, nemaju svi tako opušten stav u vezi sa uticajem moguće obustave trgovine sa Rusijom u okviru eventualnih sankcija o kojima zapadne zemlje razmišljaju posle ruske aneksije Krima.

    Za nemačke medije je nedavno predsednik Nemačko-ruske trgovinske komore u Moskvi Mihael Harms (Michael) rekao da bi kaznene mere "pogodile najviše nemačku privredu.

    Nemačko-ruska trgovinska razmena iznosi 76 milijardi evra. Nemačka iz Rusije uvozi za 40 milijardi evra godišnje – 70 odsto od toga otpada na gas i naftu, a izvozi u Rusiju mašine, vozila, hemijske proizvode i elektroniku za 36 milijardi evra godišnje.

    U Rusiji je aktivno 6.200 nemačkih firmi, a za te poslove vezano je 300.000 radnih mesta u Nemačkoj. Nemačka preduzeća investirala su u Rusiji do sada preko 20 milijardi. 

    Prošle sedmice je na podeljene reakcije političara naišao susret šefa Siemensa Josefa Kaesera i ruskog predsednika Vladimira Putina.

    Dok su jedni Kezerovu posetu nazvali u najmanju ruku naivnom i nepromišljenom, drugi su susret opravdavali činjenicom da Siemens u Rusiji posluje preko 150 godina i da je u rusku privredu investirao preko 800 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE