Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Britanija zbog Snowdena hoće da zatvori Guardian

    Britanska tajna služba zapretila je da će zatvoriti britanski dnevni list The Guardian zbog objavljivanja dokumenata o američkom masovnom programu nadziranja koje je listu dostavio odbegli američki obaveštajac Edward Snowden.

    "Prete nam da će nas zatvoriti. Optuženi smo za ugrožavanje nacionalne bezbednosti i života ljudi. To nas stavlja u veoma težak položaj", rekao je zamenik glavnog urednika lista The Guradian Paul Johnson na konferenciji "Radio dani Evrope" u Dablinu.

    Glavnom uredniku lista rečeno je da "premijer, zamenik premijera, šef diplomatije i glavni tužilac imaju problem zbog vas", rekao je Johnson. Britanski i američki zvaničnici su se različito postavili posle objavljivanja tajnih dokumenata o špijuniranju, dodao je Johnson.

    U SAD je zbog obelodanjivanja dokumenata o nadziranju došlo do nacionalne debate o programu špijuniranja i zaštiti privatnosti dok su u Velikoj Britaniji zvaničnici samo došli do pretpostavki da mere nacionalne bezbednosti narušavaju slobodu štampe.

    Objavjivanje materijala koja je listu dostavio Snowden predstavlja verovatno najveći izazov u istoriji lista The Guardian, rekao je Johnson. "To je najteža priča ikada urađena, uključujući i Wikiliks, jer novinari i urednici ne mogu da govore jedni s drugima. Mogu samo da koriste sistem enkripcije (šifrovanja)", rekao je Johnson.

    Bivši saradnik NSA i CIA je letos predao listovima Washington Post i The Guardian niz tajnih materijala o programima američkih i britanskih službi za elektronsko praćenje, posle čega je pobegao iz SAD, gde je optužen za kršenje zakona o tajnosti informacija koje se odnose na nacionalnu odbranu. Snowden ima privremeni azil u Rusiji do 1. avgusta 2014. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE