Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Restruktuiranje jedini uslov za kredit SB

    Svetska banka odobriće 250 miliona dolara kredita za srpski budžet, ukoliko do leta počne restruktuiranje preduzeća i to je jedini uslov koji ta institucija stavlja pred novu Vladu, izjavio je šef Kancelarije SB u Srbiji Tony Verheijen.

    Vlada ima devet meseci da krene sa reformama da bi izbegla "grčki scenario", a deo tih reformi moraju da budu i nepopularne mere, poput smanjenja plata u javnom sketoru, rekao je Verheijen za RTS.         

    Prema rečima Verheijena, mere koje bi najbrže dovele do sređivanja stanja u budžetu i rezanja deficita su smanjenje fonda zarada u javnom sektoru, smanjenje broja zaposlenih i rešavanje sudbine državnih preduzeća.

    Plate u javnom sektoru u Srbiji su druge po visini među zemljama Centralne i Istočne Evrope. Srbija je jedina zemlja u kojoj su te plate rasle u protekle tri godine, istakao je i ocenio da je to jedan od troškova koje vlada mora da kontroliše.       

    Na pitanje koje bi mere on prvo preduzeo, Verheijen je rekao da bi najpre sugerisao da umesto osam postoji jedna osnovica za obračun zarada u javnom sektoru i to trenutno najniža, a potom da se smanje varijabilni delovi zarada, a ako ni to ne da rezultat, da se ide na veće smanjenje zarada.   

    Upitan da li je smanjenje zarada uslov Svetske banke da Srbiji odobri kredit od 250 miliona dolara za budžet, Verheijen je podsetio da je odbravanje tog zajma bilo i ostalo uslovljeno reformom državnih preduzeća.

    "Kredit Srbiji može stići na leto, ako vlada uspešno krene sa restruktuiranjem pojedinih preduzeća", kazao je on i upozorio da ukoliko reforme budu odložene za kraj ove ili početak naredne godine, Srbija će se suočiti sa gubitkom kredibiliteta.

    To znači da će troškovi zaduživanja skočiti, deficit budžeta će porasti i time bi Srbija polako pocela da tone u spiralu koja bi na kraju mogla da vodi do "grčkog scenarija", predočio je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE