Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS: Bankarski sistem je stabilan

    Bankarski sistem u Srbiji je stabilan i visoko likvidan, sa odgovarajućim nivoom adekvatnosti kapitala, saopštila je Narodna banka Srbije.

    Kako se ističe, adekvatnost kapitala domaćeg bankarskog sektora je preko 20 odsto, gotovo dvostruko iznad minimalno propisanog nivoa i 2,5 puta iznad minimuma propisanog u Evropskoj uniji.

    Navodi da je, krajem 2013. godine likvidna aktiva pokrivala 38,5 odsto ukupne aktive i 62,2 odsto kratkoročnih obaveza i ističe da prema rezultatima stres-testova bankarski sektor ostaje visokolikvidan čak i u uslovima ekstremnog odliva depozita.

    Napominje se da je visoko učešće stranih banaka na tržištu Srbije, prvenstveno iz EU, uticalo na to da rizik smanjenja finansijske izloženosti ostane jedan od rizika u sistemu i tokom 2013. godine, te da je zbog toga ključno da se to odvija kontrolisano.

    Domaći bankarski sektor je na taj izazov, kako se ističe, reagovao povećanjem učešća domaćih izvora finansiranja, pre svega rastom depozita, kako bi se premostio jaz u finansiranju i uspostavljanju održivih poslovnih modela koji su prilagođeni promenjenim uslovima poslovanja.

    Podseća se da se poslovni modeli evropskih banaka menjaju u pravcu smanjenja prekogranične izloženosti. Počev od 2008. godine, izloženost evropskih banaka prema Srbiji se smanjuje, što je slučaj i u drugim zemljama regiona, navodi se u saopstenju.

    Kako ističe NBS, proces smanjenja finansijske zavisnosti ima svoje dobre strane, jer ukoliko je, kao u Srbiji, praćen jačanjem domaće depozitne baze, dovodi do zatvaranja jaza između lokalnih kredita i depozita, smanjenja spoljne zaduženosti.

    To ublažava osetljivost domaćeg finansijskog sistema na spoljne potrese, piše u saopštenju Narodne banke Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE