Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Španske kompanije `snimaju` Srbiju

    Delegacija predstavnika 16 španskih kompanija boravi u Beogradu sa ciljem da pronađu mogućnosti ulaganja i partnere u Srbiji, jer Španija našu zemlju vidi kao najvažnijeg partnera na Balkanu, ocenili su učesnici sastanka srpskih i španskih privrednika.

    Španske kompanije, čiji su predstavnici u Beogradu, pripadaju različitim sektorima, među kojima su najzastupljeniji sektor infrastrukture, energetike, očuvanja životne sredine kao i sektor automobilske industrije.

    Srbija i Španija imaju dobro razvijene odnose kako u sferama politike i ekonomije, tako i u kulturnom domenu, ocenio je na konferenciji u beogradskom hotelu Metropol, ambasador Španije u Srbiji Arturo Laclaustra Beltran.

    Trgovinska razmena dve zemlje je u stalnom porastu, a španske firme su sve više zainteresovane za saradnju sa srpskim partnerima, jer Španija vidi Srbiju kao najvažnijeg partnera na Balkanu, ocenio je Beltran i dodao da od kada je Srbija postala kandiat za ulazak u EU ima veliku šansu da unapredi svoj ekonomski razvoj.

    Ističući da je Srbija postala lider u regionu u privlačenju investicija, v.d. direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Vladimir Milenković upoznao je goste iz Španije da se trenutno priprema 21 zakon koji bi u velikoj meri trebalo da unapredi privedni abijent.

    Pored toga, kako je rekao, Srbija ima kvalifikovanu radnu snagu i nekoliko vrlo važnih sporazuma o slobodnoj trgovini, što takođe predstavlja njene komparativne prednosti za investiranje. U pripremi su zakonska rešenja o subvencijama u privredi i novi zakon o podsticajima biće konkurentan i transparentan.

    Direktorka Fonda za podršku investicija u Vojvodini (VIP) Emilija Stefanović predstavila je sektore u kojima bi u Vojvodini strani investitori najpre mogli da ulažu, a to su agrobiznis, finansijski sektor, kao i oblast prateće autoindustrije.

    Prema mišljenju ekonomskog savetnika u Ekonomskom i trgovinskom odeljenju Ambasade Španije, Aitora Mate, mogućnost ulaganja postoji u raznim oblastima, a najpre u sektorima obnovljivih izvora energije kao i fosilnih goriva, što su oblasti u kojima je Španija napravila zavidne rezultate.

    Španski privrednici će u četvrtak razgovarati sa predstavnicima srpskih firmi i lokalnih institucija. Susrete sa srpskim privrednicima organizovao je Španski institut za promociju spoljne trgovine u saradnji sa Ekonomsko-trgovinskim odeljenjem Ambasade.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE