Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bogićević: Farmakom neće propasti

    Dug svih članica koncerna Farmakom iznosi 182 miliona evra, za koliko su blokirani računi 11 preduzeća u okviru kompanije biznismena Miroslava Bogićevića koji pritom uverava da Farmakom neće propasti, jer će većina firmi iz koncerna ući u reorganizaciju.

    Za deset do 15 dana biće spremni svi planovi za reorganizaciju osam od 10 firmi koje posluju u sastavu Farmakoma, Reč je o unapred pripremljenim planovima reorganizacije (UPPR), koji se rade za svako preduzeće pojedinačno, kaže Bogićević za Novosti.

    S obzirom na to da ovakvi planovi podrazumevaju i pristanak poverilaca, onn kaže da je ključni poverilac Farmakoma IFC, pri Svetskoj banci, koji se bavi podrškom razvoja malih i srednjih preduzeća i razvojem finansijskih tržišta u ovom regionu.

    Reč je o kreditu od 120 miliona evra prema IFC, kaže Bogićević. Planom reorganizacije predviđeno je vraćanje kompletnog iznosa, a poreske obveznike naša reorganizacija neće koštati nijedan jedini cent. Tražimo samo dve godine duži rok za otplatu.

    Bogićević navodi da je koncern u problemu već dve godine, ali da uzrok tome nije u lošem poslovanju, već da su imali „nameštaljku“ od strane banaka u vezi sa blokadom računa.

    Zato smo tužili Sberbanku i Findomestic banku, tražeći odštetu od 11,15 milijardi dinara (100 miliona evra). Te banke su nam, bez objašnjenja, blokirale račune na ime duga po kreditu, iako smo sve redovno namirivali i nismo dugovali ni dinara kamate. Ta blokada je, posledično, izazvala mnogo veću štetu.

    Na pitanje da li će moći da se izvuče iz dugova, jer trenutna blokada Farmakomovih računa iznosi 182 miliona evra, Bogićević je uveren u pozitivan ishod.

    Naravno da ću moći. Imamo najbolji biznis u jugoistočnoj Evropi, a to što smo mi u proteklom periodu izdržali, ne bi mogle ni mnogo jače firme. Imamo 4.500 zaposlenih, 450 miliona evra sklopljenih ugovora za izvoz i tri rudnika značajne vrednosti.

    Dug 182 ili 328 miliona evra

    Računi 10 preduzeća koja posluju u okviru Farmakom blokirani su za 12,2 milijarde dinara. Kada se na to doda i blokada matičnog preduzeća, od 8,9 milijardi dolazi se do ukupne sume veće od 21 milijarde dinara, odnosno 182,5 miliona evra.

    Ovde je reč samo o dospelim dugovanjima šabačkog koncerna, dok poslednji raspoloživi zvanični podaci pokazuju da je Farmakom krajem 2012. godine dugovao 37,3 milijarde dinara, ili 328 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE