Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Privrednim resursima protiv nezaposlenosti

    Unija poslodavaca Srbije predstavila je projekte "Uposlimo Srbiju zajedno" finansirane iz Kineskog investicionog fonda sa pet milijardi evra, koji bi doprineli višestrukom uvećanju bruto društvenog proizvoda i smanjenju nezaposlenosti.

    "Sa realizacijom tih projekta Srbija bi u kratkom vremenu mogla da postane velika Holandija na Balkanu", rekao je predsednik UPS Miodrag Nikolić – Feman, dodajući da bi se BDP Srbije višestruko uvećao, a nezaposlenost bi u roku od pet godina bila svedena na manje od 10 odsto.

    Prema njegovim rečima, oko 600 stručnjaka radilo je na projektima koji bi mogli da povrate u život privredu Srbije, utemeljenim na ideji da treba iskoristiti privredne resurse i krenuti od poljoprivrede i agroindustrije.

    Dan ranije, privrednici okupljeni u Pokretu za privredni preporod Srbije i UPS, najavili su plan koji obuhvata proizvodnju sirovog i prerađenog voća, izgradnje hladnjača, fabrika za preradu, uključujući i potrebu za velikim brojem farmi krupne i sitne stoke.

    Planirano je i više stotina staklenika i plastenika, na mestima gde postoje termalne vode, gde bi voće i povrće moglo da se proizvodi tokom cele godine.

    Takođe je potrebno izgraditi i nekoliko destina veleprodajnih centara u Rusiji, Belorusiji i zemljama regiona, sa kojima Srbija ima potpisane bescarinske trgovinske sporazume, kao i u afričkim zemljama.

    Nikolić je naveo da drugi deo programa sadrži kratkoročne, srednjoročne i dugoročne projekte za investiranje u drvnu i industriju nameštaja i građevinske stolarije, izgradnju fabrika za sušenje drveta, mlinove, proizvodnju berača i namenskog poljoprivrednog oruđa i izgradnju 50 fabrika za proizvodnju sistema za navodnjavanje "kap po kap."

    To će omogućiti, kako je istakao, zapošljavanje velikog broja obrazovanih i stručnih ljudi, a predviđeno je da država bude partner i akcionar SAIK (srpskog agroindustrijskog kombinata) sa jedan do tri odsto, kako bi nad sprovođenjem programa obavljala nadzor.

    Tražimo da država naše projekte usvoji kao nacionalne i stane iza njihove realizacije, da se pred Narodnu skupštinu, što pre, iznese predlog Zakona o zadružnim i akcionarskim društvima, kao i da se drugi zakoni prilagode potrebama poslodavaca, naveo je Nikolić. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE