Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uskoro novi hrvatski električni automobil

    Hrvatska kompanija Dok-Ing priprema se da predstavi novi gradski električni automobil nastao na tehnologiji Looxa, ali dva do tri puta jeftiniji i to gotovo u isto vreme kad će država krenuti sa podsticajima za kupovinu električnih automobila.

    To znači da će građani i kompanije dobiti priliku da podsticaje iskoriste i za kupovinu prvog električnog vozila domaće automobilske marke, piše poslovni Poslovni dnevnik.

    Direktor Vjekoslav Majetić kaže da je svestan da s prvim modelom, Looxom, koji spada u višu klasu vozila i košta oko 60 hiljada evra, čak ni s podsticajima ne očekuje veći interes kupaca u Hrvatskoj.

    Zato će za mesec do dva u Hrvatsku doći prvi primerci novog električnog vozila ciljane cene 20 hiljada evra za koje verujem, da će kad se cena umanji za podsticaj, biti vrlo konkurentno, kaže Majetić koji dodaje da će za razliku od Looxa ovo biti tipičan gradski automobil.

    On je pohvalio je akciju Fonda za zaštitu okoliša i energetske efikasnosti i resornog ministarstva koji od aprila planiraju građanima i firmama davati podsticaje od 30 do 70 hiljada kuna za kupovinu električnih, plug-in hibridnih i hibridnih automobila.

    Goran Granić, direktor Energetskog instituta Hrvoje Požar, kaže da bi u Hrvatskoj do 2050. godine polovina svih vozila morala biti na električni pogon kako bismo ispunili zahteve koje nam po pitanju emisije ugljen dioksida postavlja EU.

    U Ministarstvu zaštite okoline i prirode ističu da je, uz podsticaje, važno graditi i drugu infrastrukturu za električna vozila, poput punionica. Na takvim projektima već radi HEP, ali i lokalna samouprava. 

    Foto: www.dok-ing.hr

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE