Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Plan da se od Srbije napravi `velika Holandija`

    Pokret za privredni preporod i Unija poslodavaca spremili projekte za brzi izlazak iz krize naše zemlje, čijom realizacijom bi Srbija mogla da postala "balkanska Holandija", a za početak je potrebna investicija od milijardu evra.

    Privrednici okupljeni u Pokretu za privredni preporod Srbije i Uniji poslodavaca Srbije, pod rukovodstvom Miodraga Nikolića Femana, pripremili su detaljan plan izlaska zemlje iz krize, kroz konkretne projekte koji podižu proizvodnju i zaposlenost.

    Realizacijom ovih projekata, u kratkom roku, Srbija bi mogla da postala „velika Holandija“ na Balkanu, BDP bi se povećao, a nezaposlenost svela na manje od 10 odsto.

    Kako za Novosti objašnjava Feman, ovi projekti u osnovi imaju razvoj poljoprivrede, prerađivačke industrije i trgovinske mreže kroz novi model zadružnog akcionarskog društva.

    On ističe da su na projektu „Uposlimo Srbiju zajedno“ koji će javnosti biti predstavljen u utorak, radili ljudi iz struke, koji dobro poznaju probleme, ali i mogućnosti koje ima domaća privreda i da je sve usklađeno sa zakonodavstvom Evropske unije.

    Za start nam je neophodna investicija od jedne milijarde evra, kaže Feman. Sa tolikom investicijom može da se uposli 60.000 radnika u prvoj godini, a da se ostvari ukupan prihod od 1,8 milijardi evra.

    Novac ćemo obezbediti kroz povoljne kredite od jednog kineskog fonda i evropskog Balkan fonda. Kamate neće biti više od pet odsto godišnje.

    Feman ističe da bi se investiralo u izgradnju 1.000 plantaža voća na 100.000 hektara zemljišta sa 50 miliona sadnica raznog voća. To će narednih 20 do 30 godina povećavati BDP proizvodnjom samo sirovog voća za tri do pet milijardi evra godišnje, a kroz najviši stepen prerade i dva-tri puta više od toga.

    Planira se i kupovina stotinu hladnjača za skladištenje voća, povrća i mesa. Plan je da se izgradi i 150 fabrika za preradu mesa, voća, povrća, proizvodnju stočne hrane, kao i 250 proizvodnih pogona, malih fabrika za proizvodnju raznih ambalaža.

    Zatim 1.000 farmi sitne i krupne stoke i još hiljadu za uzgoj kokoši, ćuraka, fazana ili prepelica, staklenike, navodnjavanje…

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE