Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kostolac i Južni tok dižu srpski BDP

    Izgradnja novog bloka B3 u Termoelektrani Kostolac, čiji je završetak planiran do 2019. godine, najvažniji je projekat u Srbiji posle Južnog toka i predstavlja jedan od puteva za izlazak iz krize, poručio je premijer Srbije Ivica Dačić.

    Dačić je, prilikom obilaska radova domaćih i kineskih firmi na kotlarnici TE Kostolac B, rekao da je vrednost projekta više od milijardu dolara i da ne treba žaliti uzimanje investicionih kredita za takve projekte, jer će to uticati na razvoj cele zemlje i porast BDP.

    Navodeći da su kamata od 2,5 odsto i otplata na dvadeset godina dobri uslovi, Dačić je rekao da je Srbija možda jedina zemlja u Evropi gde se ideja o kineskom učešću realizuje u praksi.

    Premijer je podvukao da će izgradnja novog bloka u Kostolcu, osim što će biti veliki uspeh za celu Srbiji, biti i test-proba realizacije projekata sa Kinom.

    Zadovoljni smo načinom, kvalitetom i odnosom prema radu kineskih kompanija na projektima na kojima rade u Srbiji i to tek može da bude početak za mnoge druge projekte koje bismo mogli zajednički da realizujemo, rekao je Dačić.

    Srbiji su potrebni veći i snažniji koraci za izlazak iz krize i da je malo “ovako velikih investicija” koje utiču na nivo privrednih aktivnosti. Novi blok u Kostolcu i Južni tok jedan su od načina kako kroz posao i investicije treba tražiti put za izlazak iz krize, naglasio je Dačić.

    Premijer Dačić je rekao da Srbija ima u planu više projekata sa Kinom, kao i da je naša zemlja insistirala da nas poseti kineski premijer do kraja godine i otvori kineski most Zemun – Borča.

    Srbija je, kaže Dačić, insistirala i da se u našoj zemlji održi sasatanak 16 premijera zemalja centralne i jugoistočne Evrope sa kineskim premijerom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE