Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Problem s Južnim tokom zbog Srbijagasa?

    Problemi sa državnim garancijama za Južni tok posledica su kašnjenja u reformisanju Srbijagasa, saopštilo je Ministarstvo energetike, koje očekuje da se problemi vezani za finansiranje gasovoda reše u dijalogu državnih institucija Srbije i kompanije Gazprom.

    Državna garancija za kredit preduzeća Srbijagas u iznosu od 75 miliona evra, namenjen pokrivanju osnivačkog uloga u preduzeću Južni tok Srbija, bila je predviđena budžetom za 2013. godinu, ali nije realizovana, zbog restriktivne politike Ministarstva finansija kad je reč o povećanju zaduženja države, predočilo je Ministarstvo.

    Taj resor navodi da se garancija za kredit nije našla u budžetu za ovu godinu. Iako je to Ministarstvo energetike predložilo, Ministarstvo finansija to nije uvrstilo u Predlog zakona o budžetu, objašnjeno je u saopštenju.

    Ministarstvo energetike je, uz to, ocenilo da ne bi bilo potrebe za izdavanjem državnih garancija za finansiranje projekta Južni tok da je Srbijagas na vreme sproveo finansijsko restrukturiranje.

    U Ministarstvu navode da bi, da je restrukturiran, Srbijagas ostvario oko 120 miliona evra profita pa ne bi bilo potrebe za zaduživanjem.

    Ministarstvo energetike je navelo da je u prethodnih godinu i po dana učinilo sve da projekat Južni tok počne da se realizuje i da očekuje da se i ovi problemi, vezani za finansiranje projekta reše u dijalogu državnih institucija Srbije i Gazproma, kako bi gasovod mogao da se gradi planiranom dinamikom.

    Premijer Ivica Dačić rekao je da realizaciju projekta Južni tok u Srbiji trenutno "koči" problem sa obezbeđivanjem državnih garancija koje su neophodne za osnivački ulog za zajedničko preduzeće.

    "Taj konkretan problem već dva, tri meseca se odlaže i ne može da se omogući u organizacionom smislu da počne polako raspisivanje tendera za izvođača radova i početak izgradnje", kazao je on na Biznis forumu na Kopaoniku.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE