Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rudarstvo nezaobilazan deo razvoja Srbije

    Rudarstvo može imati veliki značaj za ekonomski razvoj i zapošljavanje u Srbiji, pa je Vlada obavezna da taj sektor uvrsti u Strategiju razvoja Srbije, ocenila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

    U Srbiji postoji devet rudnika metala i minerala, od kojih su tri u državnom i šest u privatnom vlasništvu, rezultat je istraživanja NALED i konsultantske kuće Breakthrough.

    NALED navodi da je tokom prošle godine bilo aktivno 135 dozvola za istraživanje, a ako bi se tri odsto tih dozvola pretvorilo u upotrebne dozvole, moglo bi da bude otvoreno pet novih rudnika.

    To bi, kako se dodaje, potencijalno moglo da donese četiri milijarde evra kapitalnih investicija, a pet novih rudnika značilo bi otvaranje 1.000 direktnih i 3.600 indirektnih radnih mesta.

    NALED navodi da bi prvi novi rudnici mogli da budu otvoreni najranije za tri do pet godina. Reč je o dugoročnim projektima i zato velika očekivanja od rudarstva u kratkom periodu nisu realna, ali je potrebno na vreme da se uspostavi dobar okvir za ulaganje.

    Istraživanje je pokazalo da bi se usvajanjem "kvalitetnog zakona" o rudarstvu stvorili uslovi za razvoj nerazvijenih opština u kojima su registrovane velike rudne rezerve, poput Žagubice, Kovina, Sjenice, Despotovca, Bosilegrada, Raške, Ražnja i Majdanpeka, navodi NALED.

    Prosečna neto zarada u Srbiji u 2013. iznosila je 385 evra, dok je u sektoru rudarstva prosečna plata bila 965 evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE