Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prvi u Evropi po geotermalnim izvorima

    Srbija je prva država u Evropi po broju geotermalnih izvora i bunara po stanovniku, ima ih 238, ali se koristi samo tri odsto potencijala, dok zainteresovanih investitora ima, i to iz Nemačke, Mađarske, Francuske i Kanade.

    Dosadašnja istraživanja pokazuju da je najperspektivnije područje za eksploataciju od Beograda do Drine, sa južnim Sremom i Semberijom.

    Pre trideset godina, stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta ustanovili su da Mačva leži na geotermalnim vodama. Tada je napravljeno osam bušotina, iz kojih vodu i dalje koriste samo meštani.

    Oni smatraju da je velika šteta što nema upravitelja, jer bi cela Mačva mogla da se greje sa tom vodom. U opštini ističu da građani Bogatića do sada nisu imali velike koristi od geotermalnih izvora. Nadaju se potencijalnim investitorima.

    Predsednik Opštine Nenad Beserovac objašnjava da geotermalna voda na izvorištu ima 78 stepeni, a izliv je 48 litara u sekundi. "Došlo je vreme da konačno ovaj obnovljiv izvor, na koji danas svi potenciramo, iskoristimo", kaže Beserovac.

    Pročitajte i>>>Prvi gejzir u Srbiji

    Za razliku od Srbije, u Mađarskoj, koja je manje bogata geotermalnim vodama, sav potencijal iskorišćen je za razvoj poljoprivrede i turizma. Tako je mesto Orošhaze, slično Bogatiću, doživelo procvat.

    IZ JKP Orošhaze kažu da je u banju Đoparoš uloženo pet miliona evra, a sredstava su po pola uložili država i lokalna samouprava, a u špicu sezone banju poseti u proseku oko osam hiljada gostiju dnevno.

    Iako je Srbija bogata geotermalnim izvorima, koristi se samo tri odsto potencijala. Šezdeset opština u Srbiji ima geotermalne izvore sa prosečnim temperaturama oko 40 stepeni.

    Dejan Ivezić, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta, ističe da je urađen niz studija korišćenja geotermalnih voda, kako u Vojvodini tako i za projekte različitih banja u Srbiji. "Dakle, projekti i znanje postoje, neophodno je obezbediti kapital da bi se to iskoristilo", ističe Ivezić.

    Konsultant za strana ulaganja Miša Soleša naglašava da svaki investitor koji dolazi u Srbiju treba da bude svestan da mora da se radi po tržišnim principima.

    Ulaganja sa jedne strane i beneficije koje će se dobiti iz korišćenja geotermalnih izvora treba da budu motiv koji će dovesti do masovnog korišćenja geotermalne energije, rekao je Soleša.

    Stručna javnost smatra da se geotermalna energija kroz takozvano stepenasto korišćenje može koristiti za banjske potrebe, grejanje, plastenike i ribnjake, ali mnogo veći potencijal leži u proizvodnji električne energije iz podzemnih voda, zemljišta i stena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE