Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nekategorizovano
    autor

    Druga najbolja godina za norveški naftni fond

    Protekla godina je za norveški državni investicioni fond, najveći te vrste u svetu, bila druga najuspešnija u istoriji, a svaki Novežanin je praktično postao milioner, pokazuju podaci norveške centralne banke.

    U takozvani naftni fond slivaju se državni prihodi od nafte, koji se potom investiraju van zemlje da bi se sprečilo pregrevanje domaće ekonomije.

    Osnovan 1990, fond je u 2013. imao stopu povrata ulaganja od 15,9 odsto odnosno 692 milijarde kruna (83,5 milijardi evra), zahvaljujući skoku profita od investicija u deonice od 26,3 odsto. Te investicije čine 61,7 odsto ukupnog portfolija fonda.

    Ukupna vrednost fonda je na kraju prošle godine iznosila 5,04 milijarde kruna, što znači da je svaki od 5,1 miliona Norvežana bar na papiru postao milioner.

    Izvršni direktor fonda Ingve Slingstad rekao je da je 2013. bila dobra godina na polju finansija. Investicije u obveznice, koje čine 37,3 odsto portfolija, nisu donele povrat, dok su investicije u nekretnine u Evropi i SAD donele povrat ulaganja od 11,8 odsto.

    Norveški investicioni fond najveći je u svetu, a sledi ga sličan fond u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE