Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska u recesiji petu godinu

    Hrvatska ekonomija je prošle godine potonula jedan odsto, obeleživši petu uzastopnu godinu u recesiji, pokazali su zvanični podaci u Zagrebu.

    Prema prvoj proceni hrvatskog Zavoda za statistiku, bruto domaći proizvod (BDP) je u poslednjem kvartalu 2013. smanjen 1,2 odsto u odnosu na isti period lane, pre svega zbog pada izvoza.

    Četvrti kvartal 2013. deveti je uzastopni u kom je BDP u padu. Ekonomija Hrvatske, koja je u julu postala članica EU, ne beleži rast od 2009, opterećena lošim uslovima na tržištu rada i slabom poslovnom klimom.

    Makroekonomski rezultati posebno su zabrinjavajući, budući da su industrijska proizvodnja i izvoz robe prošle godine smanjeni dva odnosno šest odsto, dok je nezaposlenost skočila na 22 odsto.

    Lokalni ekonomski stručnjaci upozoravaju da visok pesimizam koji vlada među proizvođacicma i potrošačima negativno utiče na potrošnju, proizvodnju i investicije. Vlada u Zagrebu je revidirala naniže prognozu privrednog rasta za 2014, na svega 0,2 sa 1,3 odsto, koliko se ranije očekivalo. Analitičari, međutim, očekuju negativan rast od 0,4 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE