Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šabić poništio tajnost ugovora sa Etihadom

    Organizacija Transparentnost Srbija danas je na svojoj Facebook stranici objavila rešenje Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića kojim je poništio odluku preduzeća Air Serbia da ugovor sa kompanijom Etihadom predstavlja tajnu.

    Kako je objavljeno, poverenik je poništio rešenje kojim je Air Serbia uskratila pristup informacijama koje se odnose na poslovnu saradnju između tog preduzeća i Etihad-a i vlasničku transformaciju bivšeg Jat-a i naložio da se predmet vrati na ponovni postupak u Air Serbia. Poverenik je postupao po žalbi organizacije Transparentnost – Srbija.

    U rešenju Poverenika se, između ostalog, navodi da je Air Serbia navela formalne razloge za uskraćivanje pristupa, ali da nije obrazložila materijalne razloge koji takođe moraju postojati, i da se razlozi za uskrađivanje pristupa informacijama ne mogu zasnivati samo na pretpostavci o mogućem ponašanju druge ugovorne strane.

    Konstatuje se da Air Serbia nije, pre nego što je odbila u celosti zahtev za pristup informacijama, razmatrala mogućnost delimičnog pristupa.

    Istaknuto je i da "nema mesta pozivanju prvostepenog organa na odredbe o prekršajnoj i krivičnoj odgovornosti u slučaju odavanja poslovne tajne, za situaciju kada organ javne vlasti to čini u skladu i na osnovu zakona, a ne neovlašćeno".

    "Zbog svega toga je predmet vraćen a.d. za vazdušni saobraćaj Air Serbia na ponovni postupak," objavila je Transparentnost.

    U toj organizaciji podsećaju da su istu žalbu uputili i Vladi Srbiji, ali da ona nije postupala po njoj.

    Šabić: Ugovori države o ulaganjima ne smeju da budu tajna

    Ugovori o krupnim raspolaganjima državnim novcem i resursima, kao što je ugovor o osnivanju Air Serbia, ne smeju da budu tajna, izjavio je danas poverenik za informacija od javnog značaja u Srbiji Rodoljub Šabić.

    On je novinarima na skupu o slobodnom pristup informacijama od javnog značaja i o zaštiti podataka o ličnosti rekao da samo u izuzetnim, opravdanim prilikama neki delovi takvih poslova mogu sogsti tajna, ali da načelo transparentnosti ne bi smelo da se dovede u pitanje.

    Šabić je rekao da je pre nekoliko dana poništio rešenje Air Serbia, kojim je ta aviokompanija odbacila zahtev Trasparentnosti Srbije pristup informacijama, jer obrazloženje nije bilo zadovoljavajuće i naložio im da još jednom preispitaju taj zahtev.

    Prema njegovim rečima, to što neko kaže da je dokument tajan njme dovoljno da se uskrati pravo javnosti, pored tog formalnog elementa potreban je i šuštinski, a to je obrazloženje koje bi to i kakve štetne posledice prouzrokovalo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE