Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ukrajina: `Dobro došli u pakao!`

    Ukrajina je na kraju prošle godine dugovala spoljnim poveriocima 140 milijardi dolara, ili oko 80 procenata vrednosti bruto domaćeg proizvoda zemlje, objavljeno je u Kijevu na osnovu podataka koje su saopštili predstavnici vlade.

    Kratkoročni dug Ukrajine od 65 milijardi dolara približno četiri puta premašuje vrednost deviznih rezervi te zemlje, a prema ranije objavljenim podacima nacionalne emisione banke nekada najrazvijenija republika bivšeg Sovjetskog saveza ove godine treba da vrati, na ime ranije uzetih inostranih zajmova, oko sedam milijardi dolara.

    Nova vlada, koja je ekspresno izabrana u parlamentu, nakon što je krajem protekle sedmice posle tromesečnih krvavih nereda dotadašnji predsednik Viktor Yanukovich opozvan sa vlasti, priznala je da se zemlja nalazi u pravom ekonomskom beznađu i zatražila hitnu finansijsku pomoć "od zemalja – prijatelja SAD i Poljske".

    U Vašingtonu je već stavljeno do znanja da nove ukrajinske vlasti mogu računati za početak na oko milijardu dolara finansijske podrške, dok su predstavnici EU do sada uglavnom davala usmena obećanja, uz napomenu da bi Kijev trebalo pre svega da se obrati Međunarodnom monetarnom fondu za novi, obilan zajam.

    Novi ukrajinski ministar finansija Oleksander Slapak izrazio je nadu da će se sa Moskvom već u toku iduće sedmice obnoviti pregovori o produžetku realizacije kreditnog aranžmana koji su ranije potpisali predsednik Rusije Vladimir Putin i Yanukovich.

    U Moskvi za sada nema reagovanja na tu izjavu, ali je teško poverovati da će se Rusija, zbog jako naraslih političkih tenzija sa Kijevom, odlučiti da uskoro odobri produžetak kreditne podrške "zemlji u rasulu" kako Ukrajinu danas naziva tiražna moskovska štampa.

    Koliko je ekonomsko – socijalna situacija u Ukrajini sada dramatična najbolnje govori i jučerasnja izjava novoizabranog premijera Arseniy Yatsenyuka.

    "Dobro došli u pakao!", poručio je on članovima vlade nazvavši je skupom "političkih samoubica".

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE