Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poslodavci ogorčeni upravljanjem PIO fondom

    Predstavnici Unije poslodavaca nezadovoljni su načinom upravljanja PIO fondom, posebno kada je reč o imovini koja se iz meseca u mesec uvećava, a menadžment ne čini ništa da se ona stavi u funkciju.

    Predstavnik Unije poslodavaca Dragoljub Rajić je na konferenciji za novinare kazao da već dve godine od članova dobijaju materijale koji ukazuju da u PIO fondu postoji ne samo korupcija, nego jos veći problem, da direktor nije pravovremeno reagovao i zaštitio imovinu fonda.

    On je kazao da 28 odsto budžeta ide kao dotacija PIO fondu za redovnu isplatu penzija. Tražili smo da sve što može da donese prihode bude stavljeno u funkciju, ne samo zbog prihoda nego i novih radnih mesta, istakao je Rajić.

    Kako je objasnio, Fond raspolaže sa 15.600 kvadrata imovine koja se, bez plaćanja zakupa, daje između ostalog i Savezu penzionera, a to je na godišnjem nivou gubitak od 1,123 miliona evra, koji bi mogli da uđu Fond.

    Predstavnici Unije poslodavaca su takođe izrazili i neslaganje sa izborom novog predsednika UO Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Ivane Lekić iz Ministarstva rada jer, kako su rekli, na to mesto je trebao biti izabran predstavnik Unije.

    Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković je objasnio da zakon predviđa da članovi UO PIO fonda čine predstavnici penzionera, sindikata i poslodavaca, kao i da se ove tri grupacije smenjuju svake dve godine na mestu predsedavajućeg.

    Predstavnik Unije Slavenko Grgurević je naveo da se reforma PIO fonda sastoji iz dva segmenta, kapitalizacije tj. korporativnog restrukturiranja i dugoročnog jačanja prihodne strane PIO fonda koja podrazumva uključivanje imovine Fonda koja se meri milijardama evra u funkciju stvaranje dobiti u korist osiguranika.

    Grgurević, koji je bio kandidat Unije za mesto predsednika UO PIO fonda, kazao je da su se problemi pojavili kada se otkrilo da se poslovni prostor koristi nenamenski i daje u zakup bez ikakve nadoknade, dodajući da se razmatra mogućnost pokretanja krivičnih postupaka.

    Takođe, kako je naveo u narednom periodu tražiće odgovornost za korupciju i zloupotrebe ovlašćenja i upravljanja PIO fondom, smenu menadžmenta i direktora Fonda, kao i da se PIO fond neutrališe od partijskog uticaja Unija je o ovim problemima otvorenim pismom obavestila i državni vrh Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE