Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    G20:Dva biliona dolara za podsticanje globalne privrede

    Najveće ekonomije sveta obećale su da će podstaći globalni privredni rast sa više od dva biliona dolara u narednih pet godina, udaljivši se od politike štednje u vreme slabog ekonomskog oporavka u svetu.

    Ministri finansija i centralni bankari zemalja Grupe 20 (G20), koje čine 85 odsto svetske ekonomije, takođe su dogovorili veću transparentnost monetarne politike, nakon turbulencija koje je izavala nedavna odluka američke centralne banke da smanji obim stimulacija najveće svetske privrede, prenosi agencija France Presse.

    "Radićemo na ambicioznim, ali realističnim planovima da bi naš zajednički bruto domaći proizvod u narednih pet godina porastao više od dva odsto u odnosu na sadašnje prognoze", naveli su lideri G20.

    Američki ministar finansija Jack Lew naglasio je da su se G20 udaljile od debate o štednji i u potpunosti fokusirale na privredni rast. "Ako pogledate gde smo bili pre godinu dana, raspravljali o štednji… Ovog vikenda, debata je bila o načinima da zajedno osmislimo strategije za napredak naših pojedinačnih ekonomija, kao i globalne ekonomije", rekao je on.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE