Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Hrvatskoj kompanije određuju cene goriva

    Stupanjem novog Zakona o tržištu naftnih derivata, u Hrvatskoj će cene goriva određivati kompanije koje to sada mogu da rade i po nekoliko puta na dan.

    Iako je Zakon o tržištu naftnih derivata stupio na snagu, Ina, Crodux i Tifon, za sada nisu promenile svoje cene. Podsećanja radi, cene se mogu menjati i više puta dnevno, a vozači biraju najpovoljniju naftnu kompaniju, odnosno benzinsku pumpu.

    Iz resornog ministarstva tvrde da će Vlada i dalje imati mehanizme zaštite potrošača, pa će uredbom moći da propiše najviši iznos maloprodajnih cena za pojedine naftne derivate, za neprekidan period od najduže 90 dana.

    Ta će se odredba primjenjivati samo u slučajevima vanrednog i velikog poremećaja snabdevanja tržišta nafte, kažu u Ministarstvu privrede, a javlja HRT.

    U Ini pozdravljaju novu regulativu, s obzirom na to da je takva praksa prihvaćena u većini zemalja Evropske unije, kao što su Austrija, Nemačka ili Francuska.

    Smatramo da je dolaskom konkurencije na domaće tržište, to jedini logičan i prihvatljiv način jer je, zbog zakona ponude i potražnje, tržište ipak najbolji regulator i ujedno najprirodniji način formiranja cene, navodi se u saopštenju kompanije Ina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE