Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pragmatizam u SAD: Razvod jača privredu

    Broj Amerikanaca koji se razvode raste već tri godine, pa je 2012. godine u Sjedinjenim Državama registrovano čak 2,4 miliona razvoda brakova što, ako se izuzmu emocije i društveni efekat, doprinosi jačanju ekonomije, piše Bloomberg.

    Ova uznemirujuća cifra, bar kad je reč o privredi, zapravo doprinosi jačanju ekonomije. "Zahvaljujući" razvodima, stvaraju se nova domaćinstva, povećava se potražnja za nekretninama i opremanjem istih, a sve to podstiče privredu. Razvodi, takođe, podstiču više žena da se zaposle, piše Bloomberg.

    Stopa razvoda u SAD udvostručila se između 1940. i 1981. godine, a 2009. godine bila je najniža za 40 godina, kaže profesorka Jessamyn Schaller sa Univerziteta u Arizoni, citirajući podatke nacionalnih agencija za statistiku.

    U istraživanju koje je sprovela 2012, ona je izračunala da je svaki procenat porasta broja nezaposlenih povezan sa smanjenjem stope sklapanja brakova od 1,5 odsto, ali i padom stope razvoda od 1,7 odsto.

    Porast broja razvoda prati porast broja novih domaćinstava. U poslednje četiri godine, u SAD je stvoreno skoro 5,3 miliona novih domaćinstava, dok je 2009. godine, kad je bila i najniža stopa razvoda, formirano manje od 400.000 novih domaćinstava.

    Glavni ekonomista Nacionalne asocijacije graditelja u Vašingtonu David Crowe primećuje da "razdvajanja i razvodi često rezultiraju dodatnim prohtevima za stanovanjem, odnosno formiranjem dva domaćinstva umesto jednog".

    To, naravno, pozitivno utiče na građevinu, izgradnja novih kuća povećana je za 67 odsto od 2009, pa je 2013. broj novih kuća dostigao 923.400. Kad je reč o stambenim zgradama, izgradnja se utrostručila i u 2013. činila je 33 odsto ukupne stambene izgradnje, u odnosu na 20 odsto 2009. godine.

    Rast prihoda i cena nekretnina daje parovima veću finansijsku sigurnost, pa stručnjaci zaključuju da bi mnogi koji su odlagali razvode mogli da počnu o tome ponovo da razmišljaju. Parovi koji se razvedu najčešće prodaju zajedničku kuću, podele novac i kupuju nove nekretnine.

    U vreme recesije, kad su cene nekretnina nezapamćeno pale, za mnoge parove razvod jednostavno nije bio ekonomski održiv, pošto većina živi u kućama koje zajedno otplaćuju, a nije bio dobar trenutak za prodaju. Posle recesije, stvari su se promenile. 

    Žene ekonomske "žrtve" razvoda 

    Kad je reč o razvedenim ženama, procene kažu da je njih 67 odsto bilo zaposleno 2011. godine. Istovremeno, radilo je 60 odsto udatih žena i 58 odsto ukupnog broja žena u SAD.

    U svakom slučaju, u razvodima ekonomski najviše stradaju žene. Po rečima profesora sociologije Nicholasa Wolfingera sa Univerziteta u Juti, ukupni prihodi žena posle razvoda padaju čak do 15 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE