Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Trka za energetiku Kosova

    Privredni potencijali Kosova na meti su Turske, Amerike, Rusije i Italije, a zahvaljujući bogatim nalazištima vrednih ruda na Kosovu, energetika je svima prvi cilj.

    Turci su prvi namirisali potencijal Kosova, do sada su, osim u aerodrom, već uložili oko 340 miliona evra, a u planu je ulaganje u energetiku, zanimaju ih telekomunikacije, prehrambeni sektor, dok Hrvatska nije blagovremeno prepoznala te potencijale, piše Poslovni dnevnik.

    Interes pokazuju i američke kompanije, Rusi, Italijani, a zahvaljujući bogatim nalazištima vrednih ruda na Kosovu energetika je svima prvi cilj.

    Potencijal za privredni rast je jako velik, ali izazovi za investitore su brojni, jer je tržište još neuređeno, bez zvaničnih statistika i analiza, a tu je i korupcija, kažu predstavnici hrvatskih kompanija koje već rade ili se spremaju za poslovanje na Kosovu.

    Pročitajte i>>>Kosovu se ne slavi nemaština

    Robna razmena između Hrvatske i Kosova na novu je od oko 70 miliona evra, a prema podacima Hrvatske privredne komore, na Kosovu posluje 120 hrvatskih firmi.

    Hrvatski privrednici koji imaju iskustva s Kosovom, tvrde da Hrvatska ni izdaleka nije prepoznala i iskoristila potencijal tržišta u zemlji koju je priznala 2008, posebno imajući u vidu da stanovnici Kosova vole hrvatske brendove.

    Od većih igrača, osim Plive na Kosovu već dugo posluje Croatia osiguranje, Ledo je ulaganjem u tržište povećao udeo svojih proizvoda, Saponia Osijek znatno je povećala izvoz. Kosovo uvozi sve živo i ovdašnji stanovnici rado bi videli mnoge hrvatske brendove kojih još nema.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE