Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Med – slađa strana srpskog izvoza

    Kvalitet meda iz Srbije može da se nosi sa evropskim i svetskim, što pokazuje izvoz u Nemačku i Italiju, a oko 90 odsto propisa je usklađeno sa propisima Evropske unije, tvrdi Zoran Marinković iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

    Stanje pčelarstava u Srbiji je zadovoljavajuće. U proteklih godinu dana preduzeli smo mere da se pčelari registruju, da znamo sa čime računamo i na koji način možemo da sprovedemo mere, potrebne da dobro funkcionise ova grana poljoprivrede, rekao je Marinković za Tanjug.

    S obzirom na to da izvozimo med, pre svega u Nemačku i Italiju, registar pčelinjaka je veoma bitan jer kroz određene postupke možemo da garantujemo da je med, koji ide na područje drugih zemalja zdravstveno bezbedan, rekao je Marinković ističući da Srbija nema potreba da uvozi med.

    Sada ćemo da donosimo nove propise koji će te stvari još više urediti, ali i obezbediti da pčelari imaju siguran posao i da znaju kakve su njihove obaveze i da na jedan relaksiran način mogu da planiraju i realizuju proizvodnju, dodao je on.

    Pročitajte i>>>Slađi život od pčelarstva?

    Marinković, koji je pristovao Skupštini pčelara Pomoravlja u Jagodini, istakao je da se moraju sprovesti sve mere koje EU predviđa, s obzirom na to da smo na putu prema EU, kako bi tamošnje propise uskladili sa našim.

    "Ima ljudi, kada je evidentiranje u pitanju, koji iz raznih razloga pružaju otpor, ali se polako shvata da je evidencija i način da se ostvare subnvencije i druge prinadležnosti koje država daje", rekao je Marinković.

    Marinković je ponovio da pčelari moraju biti registrovani i zbog subvencija države koje su prošle godine bile 500 dinara po košnici. On veruje da će se subvencije produžiti i na ovu godinu posle izbora, uz lično očekivanje da one budu i veće.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE