Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iz BiH teško u Norvešku na posao

    Građani Bosne i Hercegovine, zbog najava se u Norveškoj traži radna snaga, ponadali su se kako bi, mogli bar na nekoliko meseci da žive u ovoj obećanoj zemlji, ali kada je u pitanju BiH, to izgleda ide malo teže.

    Tamo najverovatnije nema ni posla za ljude iz BiH jer, kako prenose regionalni mediji, nekoliko kompanija koje posluju na globalnom nivou, traži radnike u Norveškoj iz cele Evrope.

    Sve činjenice u ovim člancima nisu tačne, jer se ne precizira da se navedene mogućnosti zapošljavanja odnose na državljane EFTA zemalja (Evropsko udruženje slobodne trgovine).

    Što se tiče državljana BiH, oni moraju da predaju zahtev za boravišnu i radnu dozvolu pre dolaska u Norvešku. Takođe, sami sebi moraju obezbediti ponudu za posao u Norveškoj, kažu iz norveške ambasade u Sarajevu.

    Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH kažu kako do sad nisu imali nikakvih kontakata sa poslodavcima iz te države, te kako se ono što je objavljeno na stranici EURES, a više odnosi na građane EU i namera poslodavaca iz Norveške je da privuku radnike iz EU, a ne iz trećih zemalja, ističu iz Agencije.

    Mi samo imamo informaciju da bi te kompanije zaposlile i radnike iz BiH, između ostalih. Moje mišljenje je da će oni više zapošljavati ljude koji ne treba da sređuju radnu dozvolu, a radnicima iz BiH je ona potrebna, istakla je direktorka portala BoljiPosao.com Aida Zejčinović i dodala kako je jako puno ljudi iz BiH koji su i inače zainteresovani za poslove u inostranstvu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE