Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Švajcarci rekli `ne` useljenicima

    Švajcarci su na referendumu glasali za ponovno uvođenje useljeničkih kvota prema Evropskoj uniji, a rezultati referenduma bi mogli dovesti u pitanje bilateralne ugovore sa Briselom i zabrinuti multinacionalne kompanije.

    Na referendumu je 50,3 birača podržalo zahtev "protiv masovnog useljavanja", a inicijativa je prihvaćena i jer je, u skladu sa propisima, podržalo više od polovine švajcarskih kantona.

    Bojeći se unapred mogućnosti da većina birača zaokruži "da", zastupnik desnice u švajcarskom parlamentu Hans Grunder, koji se protivi inicijativi, uoči referenduma je najavio velike promene u vladi. On je izneo i bojazan da će pregovori s EU koji u u toku biti "blokirani već u ponedeljak".

    Švajcarska nije članica EU, ali je s njom povezana nizom od oko 120 bilateralnih ugovora, među kojima su i oni o slobodi kretanja ljudi, kojima se Švajcarska obavezala da otvori svoje tržište za 500 miliona radno aktivnih stanovnika EU.

    Ipak, broj useljenika se od stupanja ugovora na snagu pokazao mnogo većim od očekivanja, što je nateralo konzervativni SVP, pojedinačno najsnažniju stranku u švajcarskom parlamentu, da zatraži referendum kojim bi se ponovno uvele kvote za strane radnike.

    Nakon ove pobede protivnika useljavanja, Švajcarska će se naći u velikim problemima, jer je sloboda kretanja jedna od osnovnih vrednosti na kojima počiva EU.

    Brisel je već najavio kontramere, a među prvima onu kojom se Švajcarskoj ukida status povlašćenog pristupa tržištu EU, na kojem ostvaruje više od šezdeset odsto svog izvoza.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE