Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Banke zaradile tri milijarde dinara više

    Banke u Srbiji su za devet meseci u 2013. povećale zaradu za 42 odsto, a stručnjaci kažu da je veliki rast profita banaka posledica gašenja onih koje su pravile najveće gubitke.

    Banke su, prema zvaničnim podacima, u prvih devet meseci 2013. zaradile 42 odsto više nego u isto vreme prethodne godine. Najveći deo od zarađenih 17 milijardi dinara je od kamata, provizija i naknada kursnih razlika, javlja RTS.

    U bankama, kažu, besplatan je samo "dobar dan", a sve ostalo ima svoju tarifu. Čim zakoračite u banku, osim ako ne ulažete u štednju, možete da računate da ćete biti u nekom gubitku. Banke predominantno zarađuju po bilo kom osnovu prema fizičkim licima, kaže ekonomista Saša Đogović.

    Iako je prošle godine prvi put došlo do smanjenja ukupno odobrenih kredita, posebno privredi, banke su od kamata za devet meseci zaradile gotovo tri milijarde dinara više nego u isto vreme prethodne godine.

    Prihodi od naknada i provizija nešto su manji, ali i dalje čine preko 20 odsto njihove ukupne zarade, a prema tvrdnjama bankara, u poređenju s drugim zemljama u okruženju, zarada srpskih banaka u odnosu na uloženi novac, nije velika.

    Štednja ipak nije dovoljna da se za devet meseci zaradi čak 42 odsto više. "To je mala računska zamka zato što je u isto vreme količina gubitka u sistemu bila ogromna kod Razvojne i Agrobanke, njih nema i registruje se rast dobiti", kaže ekonomista Boško Živković.

    Prema njegovim rečima, banke jesu profitabilne, ali ne toliko da bi mogle da smanje kamtne stope, a glavni razlog je veliki iznos nenaplativih kredita.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE