Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pivovarna Laško tuži državu zbog zabrane prodaje Mercatora 2011.

    U Okružnom sudu u Ljubljani započinje postupak o tužbama kompanija iz grupe Pivovarne Laško protiv državne agencije za zaštitu tržišnog takmičenja kojim te kompanije traže odštetu jer im je 2011. godine sprečena prodaja deonica Mercatora koncernu Agrokor, objavili su u petak slovenački mediji, a prenosi Business.hr.

    Kompanije tuže državu i tadašnjeg direktora agencije Damjana Matičiča jer im je 2011., kada su želeli prodati deonice Mercatora koncernu Agrokor po ceni od 211 evra po deonici, zabranio raspolaganje deonicama Mercatora što je zaustavilo prodaju te traže odštetu od 59,2 miliona evra.

    Agencija je 2011. Pivovarni Laško, Unionu, Radenskoj te Novoj Ljubljanskoj banci, Novoj kreditnoj banci Maribor, Banci Celje, Gorenjskoj banci i Abanki zabranila prenos vlasništva deonica Mercatora.

    Kasnije je vrhovni sud utvrdio da je rešenje o zabrani raspolaganja deonicama Mercatora bilo nezakonito te da se radilo o protivpravnom potezu tadašnjeg direktora agencije.

    Grupa Pivovarna Laško zato je protiv države podnela tužbu s odštetnim zahtevom u iznosu 59,2 miliona evra, što predstavlja razliku između cene koju je za Mercator nudio Agrokor i cene deonica Mercatora na berzi nakon odluke državne agencije za zaštitu tržišnog takmičenja.

    Agrokor je 2011. za deonicu Mercatora nudio 221 evro, a ugovor koji je taj koncern prošle godine potpisao s većinskim prodavcima deonica Mercatora predviđa cenu od 120 evra po deonici.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE