Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dokle ide korupcija u zdravstvu?

    Nevladina organizacije „Doktori protiv korupcije” apeluje na evropske institucije da u pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji uključe i rešavanje afera u zdravstvu. Davenport odbacuje o zloupotrebama u vezi Delegacije EU i projekata podrše zdravstvu.

    "Doktori protiv korupcije" najavili su da će uputiti apel Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji da u pregovore o pristupanju EU u okviru Poglavlja 23. uključe zahtev za rešavanje slučajeva u kojima se sumnja na institucionalnu korupciju u zdravstvu.

    Evropskim institucijama biće predloženo da se koruptivne afere u zdravstvu tretiraju "na isti način kao i zahtev za konkretno procesuiranje i rešavanje 24 slučaja sporne privatizacije, koji se pokazao kao efikasan", rekao je koordinator ove NVO Draško Karađinović.

    Prema rečima Koordinatorke Dragane Jovanović, dugogodišnja institucionalna korupcija jedan je od glavnih uzroka koji su doveli do toga da zdravstveni sistem Srbije, prema rezultatima istraživanja Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, u 2012. i 2013. zauzme poslednje, 34. mesto u Evropi.

    Brojni projekti finansirani iz donacija EU i iz povoljnih kredita Evropske investicione banke i Svetske banke imali su neupešan ishod zbog masovnih zloupotreba učesnika, konsultanata i izvođača projekata, izjavila je Jovanovićeva.

    Istovremeno, šef delegacije Evropske unije Michael Davenport odbacuje tvrdnje o zloupotrebi novca i korupciji u vezi sa Delegacijom tokom implementacije projekata podrške i unapređenja zdravstvenog sistema Srbije.

    Davenport je izrazio je žaljenje što nevladina organizacija "Doktori protiv korupcije" nastavlja da iznosi netačne tvrdnje.

    U pismu organizatorima okruglog stola Srpsko zdravstvo – Uzroci poslednjeg mesta u Evropi, Davenport je podsetio da je istraga sprovedena o svim tvrdnjama o zloupotrebi sredstava i korupciji u vezi sa delegacijom pokazala da su te tvrdnje neosnovane.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE