Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Liga izuzetnih startup-ova`: Najbolje startup kompanije vredne preko milijardu dolara

    Retko ko je čuo za kompanije Xiaomi, Zalando i Jingdong, mada za to ne postoji ni jedan dobar razlog. U pitanju su kompanije čija vrednost je procenjena i do 10 milijardi dolara, a koje su se našle na listi startup kompanija čija vrednost premašuje milijardu dolara. Listu koja broji preko trideset kompanija, prošlog meseca je objavio The Wall Street Journal, koristeći podatke Dow Jones VentureSource servisa.

    Među kompanijama našlo se i poneko poznato ime poput sajta Pinterest koji je među prvih deset kompanija sa procenjenom vrednošću od 3,8 milijarde dolara i 25 miliona korisnika.

    Ipak većina članica takozvanog The Billion-Dollar Startup Club običnom čoveku je nepoznata.

    Prema podacima VentureSource-a, na listi se nalazi 25 američkih startup kompanija,od kojih je čak 19 dostiglo vrednost od milijardu dolara u poslednje dve godine.To je više startup kompanija nego za vreme dot.com boom-a, kada ih je, prema prethodnom istraživanju VentureSource servisa, bilo 18.

    Prva na listi The Wall Street  Journal-a je kompanija Dropbox, servis za skladištenje fajlova iz Kalifornije, sa preko 200 miliona korisnika i vrednošću od 10 milijardi dolara. Prednost ovog servisa je što korisnik ima mogućnost da skladišti i preuzima dokumenta, slike i video na svim uređajima koji su putem interneta povezani sa odgovarajućim Dropbox nalogom.

    Na vrednost od 9 milijardi dolara procenjena je kompanija Palantir Technologiest, takođe iz Kalifornije, softverska kompanija čiji softver za pretragu podataka koriste, između ostalih, i Vladine Agencije CIA i FBI.

    Vredna spomena svakako je kompanija Bloom Energy, procenjena na 2,9 milijarde dolara, koja proizvodi takozvane ‘kućne elektrane’ (bloom boxes). Bloom box proizvodi električnu energiju, primenjujući novu generaciju gorivih ćelija i u stanju je da samostalno napaja strujom sto kuća u SAD, odnosno dve stotine prosečnih domaćinstava u Evropi. Kompanija Google prva je kupila četiri bloom box-a za napajanje svog sedišta u Kaliforniji. Oduševljene uštedom i nezavisnošću od električne mreže kompanije Walmart, Federal Express i Coca Cola pridružile su se zelenom talasu, piše The Guradian.

    Sufinansijer i ko-producent trilogije ‘The Dark Night’, producentska kuća Legendary Entertainment, dospela je na listu sa vrednošću procenjenom na 1,5 milijarde dolara. Pomenuta trilogija je nastala u saradnji ove kuće sa Warner Brothers studios,  a kako je ugovor o saradnji istekao 2013. godine, Legendary Entertainment je od ove godine dobio novog partnera – Universal Studios.

    U Kini proizvođač pametnih telefona u razvoju Xiaomi  vredan je 10 milijardi dolara. Jeftini pametni telefoni ove kompanije veliki su hit, o čemu svedoči podatak da je prošle godine u Kini prodato čak 18,7 miliona telefona. A za budućnost  Xiaomi ima velike planove. Uz pomoć bivšeg izvršnog direktora Google Android Hugo Barra širi se na međunarodno tržište. 

    Na listi kineskih kompanija, dominiraju online kompanije, kao što su online prodavnica Jingdon , čija vrednost je procenjena na 7,3 milijarde dolara, te pretraživač interneta Sogou, vredan 1,2 milijarde dolara, preko kog su Kinezi do sada pretražili više od 10 milijardi strana.

    Na listi evropskih startup kompanija nalazi se Zalando, nemačka online prodavnica koja prodaje odeću i ostale modne dodatke u 14 zemalja Evrope. Osnivač Robert Gentz je inspirisan idejom online prodavnice cipela u SAD Zappos, kreirao sajt za prodaju ekskluzivnih cipela, nakon čega je prodaju proširio i na ostale odevne predmete. Danas ova prodavnica vredi gotovo  5 milijardi dolara.

    Sledi Spotify, švedski web servis za slušanje muzike, vredan 4 milijarde, koji ima preko 20 miliona korisnika koji servis koriste besplatno, ali i 6 miliona korisnika koji plaćaju i do deset dolara mesečno.

    Kako su u listu ušle samo kompanije u koje je investirano iz fondova ‘smelog’ kapitala (venture capital funds), tako tvorac igre ‘Angry Birds’, kompanija Rovio, nije na listi, iako se njena vrednost procenjuje na nekoliko milijardi dolara. Isto je i sa WhatsApp servisom za razmenu poruka. No, nije isključeno da će ove kompanije nakon novih rundi investicija dospeti na listu. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE