Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako i ko može do posla u Norveškoj?

    Za posao u Norveškoj koja traži razne stručnjake i zanatlije i nudi prosečnu platu od 4.500 hiljade evra, potrebno je, naravno uz odgovarajuću diplomu, radno iskustvo, solidno znanje engleskog i – norveškog jezika.

    Najtraženiji su inženjeri, konobari, kuvari, medicinsko osoblje, vaspitači za rad sa decom u predškolskim ustanovama i vozači, čija mesečna primanja mogu biti i do 4.500 evra bruto.

    Nakon odbijanja svih davanja to se svede na više nego pristojnih 3.500 evra mesečno, koliko, recimo, može da dobije specijalistička medicinska sestra. Od toga je potrebno iznajmiti i stan, a poznato je da su i cene hrane u Norveškoj bar 60 odsto veće.

    Najsigurniji način da se dođe do nekog od ovih poslova je prijava preko neke od registrovanih agencija koje se bave regrutovanjem, ali i pripremom kandidata za posao u Norveškoj. Ljudima koji na ovakav način traže posao garantuje se redovna isplata, uz sva poreska i socijalna davanja u skladu sa norveškim zakonima.

    Lehel Drobnik, suvlasnik novosadske agencije SENO resorsis, srpsko-norveške firme, kaže da svako ko se njima prijavi i prođe sve potrebne provere ima šansu da u jednom trenutku dobije posao u Norveškoj. Oni će se nalaziti u bazi podataka i biće kontaktirani kada se ukaže potreba za radnikom njihovog profila.

    Reč je zasad uglavnom o sezonskim poslovima od 3 do 6 meseci, pre svega u oblasti ugostiteljstva. Pripremamo, međutim, i grupu medicinskih radnika koji bi u Norveškoj bili stalno zaposleni, a isti je slučaj i sa vaspitačima u vrtićima, priča Drobnik.

    Otežavajuća okolnost je ta što ljudi koji nisu državljani Norveške mogu da dobiju radnu dozvolu najviše na šest meseci, ali su i država i poslodavci spremni da ponude i opciju probnog rada.

    U tom slučaju gotovo je 95 odsto sigurno da će onaj ko potpiše ugovor o probnom radu na godinu dana posle toga biti primljen i za stalno, kaže Drobnik.

    1. korak – Prijava

    Neophodno je agenciji poslati biografiju na srpskom i engleskom jeziku u elektronskoj formi, fotokopiju ili skeniranu diplomu i reference o prethodnom radnom iskustvu.

    2. – Selekcija i priprema

    Intervju u agenciji gde se utvrđuju afiniteti kandidata i njegov profil i proverava znanje engleskog jezika.
    Provera referenci i psihološko testiranje (košta 3.500 dinara).

    3. – Provera norveškog jezika

    Radi profesor norveškog jezika. Za radnike u ugostiteljstvu potreban je osnovni nivo, dok je za medicinske radnike potreban viši nivo znanja jezika – B1. Za one koji ne znaju norveški, postoji mogućnost pohađanja kursa.

    4. – Dokumentacija

    Kada u agenciju stigne ugovor o radu s određenim poslodavcem, kandidat se izjašnjava da li ga prihvata ili ne. Tek kada ga prihvati, neophodno je da obezbediti overeni prevod diplome na engleski jezik, prevod neophodne dokumentacije (licence, državni ispit…), fotokopiju pasoša i izjavu da nije krivično osuđivan, odnosno da se protiv njega ne vodi krivični ili prekršajni postupak. Agencija može da pomogne i u pronalaženju smeštaja u Norveškoj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE