Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prijava protiv direktore PIO fonda

    Državna revizorska institucija podnela je četiri zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih u PIO fondu, među kojima i protiv direktorke Fonda Dragane Kalinović zbog stambenog kreditiranja zaposlenih.

    PIO fond je u periodu od 2007. do 2012. isplaćivao kredite zaposlenima za stambene potrebe na osnovu svog pravilnika, što nije u skladu sa Zakonom o penzijsko invalidskom osiguranju kao ni sa Zakonom o budžetskom sistemu, izjavio je Tanjugu predsednik DRI Radoslav Sretenović.

    Zaposleni u PIO fondu, kako je precizirao, kredite su dobijali po kamatnoj stopi od 0,5 odsto sa rokom isplate od 10 do 30 godina.

    Sretenović je naveo da se dva zahteva odnose na pokretanje prekršanog postupka protiv direktorke PIO fonda Dragane Kalinović.

    Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka takođe je podnet jer je u 2012. godini PIO fond, suprotno zakonu doneo odluku o stimulativnom uvećanju plata zaposlenih.

    Na osnovu te odluke zaposlenima su uvećane osnovice u odnosu na osnovice za obračun plata koje je utvrdila Vlada Srbije, a rashodi po tom osnovu uvećani su za 856 miliona dinara, kazao je revizor. 

    Prema njegovim rečima, protiv odgovornog lica u Fondu podnet je i zahtev za pokretanje postupka zbog odobravanja zajmova za nabavku zimnice, ogreva i udžbenika na osnovu odluke direktorke fonda, a rashodi za ove zajmove iznosili su 145 miliona dinara.

    Odgovorni u PIO su za 177 zaposlenih isplatili plate u iznosu od 151 milion dinara, jer su 2012. doneli četiri pravilnika kojima su utvrđena radna mesta za koja nije predviđen koeficijent na osnovu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama.

    DRI je zahteve za pokretanje prekršajnog postupka podnela nadležnim sudovima, a za te prekršaje zakonom su predviđene kazne od 10.000 do dva miliona dinara, rekao je Sretenović Tanjugu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE