Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ECB čisti bankarski sistem evrozone

    Evropska centralna banka pokrenula je temeljni proces kontrole najvećih banaka s ciljem da iskorenjivanjem loših banaka oporavi sistem kreditiranja u evrozoni.

    Prethodni takvi pokušaji drugih službi EU koje su imale manje ovlašćenja, nisu uspeli 2009, 2010. i 2011. godine. Neke banke su prošle simulaciju "stres testova" na papiru, ali im je potom bila potrebna pomoć.

    Zajedno s nacionalnim službama i Evropskom banakrskom upravom, ECB će prvo proći kroz hiljade dokumenata 128 najvećih banka u potrazi za skrivenim, problematičnim zajmovima i investicijama.

    Posle toga će uslediti "stres testovi" koji kroz simulaciju treba da ustanove kako bi se banke ponašale u slučaju recesije ili krize.

    Kad rezultati budu objavljeni u oktobru, od državnih vlasti će biti zatraženo da nateraju banke da povećaju kapital prodajom akcija investitorima, ograničenjima dividenti ili restrukturiranjem.

    To bi trebalo da pomogne dugoročno, ali je kratkoročno opasno, pošto bi primoravanje banka da reše probleme privremno moglo destabilizovati finansijska tržišta ili naneti gubitke investitorima ili čak vladama.

    Ovo će biti najveći ovakav proces u Evropi za rešavanje problema koje je njenom bankraskom sektoru nanela svetska ekonomska kriza i dužnička kriza u EU.

    Evropski lideri su 2012. odlučili da izgrade centralizovan nadzor banaka s idejom da se regulacija prenese s nacionalnih službi koje su često štitile domaće finansijske institucije. Tu funkciju je dobila ECB koja sada treba da raščisti situaciju u bankarskom sektoru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE