Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kolaps zlata u 2013. godini

    Cene zlata u 2013. godini pale su prvi put za 12 godina i to za 27,3 odsto, potonuvši na spot tržištu sa 1.686,92 dolara za finu uncu na 1.196,57 dolara, saopštio je Svetski savet za zlato u svom redovnom pregledu.

    Tražnja u Kini i u Indiji, gde je prodaja zlata lani dostigla rekord, zajedno sa kupovinama koje su obavljale centralne banke, pokazala se nedovoljnom da ublaži odliv tog dragocenog metala iz berzanskih fondova, prenosi Bloomberg.

    Prema oceni analitičara World Gold Council (WGC), berzanski fondovi su 2013. prodali 900 tona zlata. Na tržištu derivata obim fjučersa za kupovinu zlata smanjen je 81 odsto, što je ekvivalentno 481 toni zlata. Istovremeno su fizičke zalihe zlata na skladištima berze COMEX smanjene na samo 100 tona.

    Glavni uzrok pada cena analitičari WGC vide u smanjenju programa kvantitativnog popuštanja američkih Federalnih rezervi i u prelivanju novca sa tržišta plemenitih metala na tržište akcija.

    Početak kolapsa cene zlata WGC povezuje s najavom Evropske centralne banke da bi Kipar mogao da rasproda svoje zalihe tog plemenitog metala, a neposredno posle toga, cena zlata je bila niža 15 odsto, podsećaju analitičari Svetskog saveta za zlato.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE