Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Privreda SAD u porastu, ali plate miruju

    Pojačana potrošnja i snažan rast izvoza u poslednjem kvartalu 2013. održao je na čvrstim temeljima ekonomiju Sjedinjenih Američkih Država, ali stagnirajuće zarade Amerikanaca mogle bi da uzdrmaju te temelje.

    Prema oceni Ministarstva trgovine, bruto domaći proizvod najveće svetske ekonomije porastao je za 3,2 odsto na godišnjem nivou i uprkos padu u odnosu na rast od 4,1 odsto iz trećeg kvartala, nadmašio je ranija očekivanja, prenosi Reuters.

    U svakom slučaju, jasno je da privreda SAD u 2014. godinu ulazi sa velikim zamahom, tvrdi glavni ekonomista Northern Trusta iz Čikaga, Carl Tannenbaum.

    Kako navodi ministarstvo, slabiji tempo rasta u četvrtom kvartalu odraz je manjih zaliha kompanija, kao i kresanja javne potrošnje i slabijih poslovnih investicija. To je, međutim, neutralisano kroz porast neto izvoza i veću ličnu potrošnju.

    Sa porastom od 3,3 odsto, najvećim od 2010. godine, potrošnja je bila glavni pokretač rasta u četvrtom kvartalu, ali uz svesrdnu "pomoć" drugih ekonomskih parametara, poput trgovine i investicija.

    Ipak, izostatak rasta zarada, mogao bi da smanji potrošnju već početkom godine. Rast plata miruje usled suočavanja sa "zatišjem" na tržištu rada, a podaci američkog Ministarstva rada ukazuju da je potrošnja u četvrtom kvartalu posledica smanjenja štednje.

    Prema ocenama ministarstva, celokupan efekat blokade američke vlade, koja je trajala od 1. do 16. oktobra, još ne može biti identifikovan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE