Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Norveška traži radnike i nudi idealne uslove

    Norveškoj su potrebni inženjeri, nastavnici, pre svega nastavnici prirodnih nauka, lekari i medicinske sestre, vozači autobusa, kuvari i konobari, a prosečna mesečna plata koja se nudi radnicima je 4.500 evra.

    Evropska kancelarija za zapošljavanje (EURES) obavila je je izveštaj u kome se navodi da se radnicima pomenutih zanimanja u jednoj od najbogatijih zemalja sveta nudi prosečna mesečna plata od 4.500 evra.

    Prema izveštaju EURES, ovoj skandinavskoj zemlji nedostaju posebno stručnjaci za mehaniku, elektroniku, automatiku, hidrauliku i vodovod. Traženi su i vaspitači za rad sa predškolskom decom, psiholozi i taksisti, prenosi portal eKapija pisanje regionalnih medija.

    Kompanije u Norveškoj koje trenutno traže inženjere i stručnjake različitih profila su, između ostalog, Aker, Solutions, FMC Technologies, Statoil, National Oilwell Varco, Kvaerner, Kongsberg Gruppen, Aibel, Roxar i Fabricom.

    U izveštaju EURES se podvlači da je za boravak u Norveškoj potrebna prijava za dozvolu za boravak u periodu od tri meseca u lokalnoj policijskoj stanici u toj zemlji ili nakon što strani državljanin pronađe adekvatno zaposlenje. Stranac može ostati u Norveškoj šest meseci dok traži zaposlenje.

    Istraživanja pokazuju da su uslovi rada u Norveškoj među najboljima i najhumanijima u svetu. Radnici zaključuju pisani ugovor koji podrazumeva tri do šest meseci probnog rada pre potpisivanja dugotrajnog ugovora.

    Plata se isplaćuje mesečno, a zaposleni rade 37,5 sati nedeljno, odnosno 7,5 sati radnim danom, a maksimalno 40 sati nedeljno. Zaposleni u proseku proseku imaju 25 dana godišnjeg odmora, a stariji od 30 godina imaju 30 dana odmora koji je uredno plaćen.

    Pritom se ne navode uslovi i detalji oko poznavanja ili učenja jezika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE