Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slučaj Radulović: Nepopularne reforme ponovo na dnevnom redu odmah posle izbora

    Istraživač bečkog Instituta za medjunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov ocenio je danas da ministar privrede u ostavci Saša Radulović nije imao podršku Vlade Srbije, pre svega prvog potpredsednika Aleksandra Vučića, za reforme koje je predložio.

    "Radulovićevo obrazloženje ostavke veoma optužujuća slika funkcionisanja cele Vlade Srbije, pa i samog (prvog potpredsednika Aleksandra) Vučića", rekao je Gligorov za Radio Slobodna Evropa i istakao da će pitanje nepopularnih reformi ponovo doći na dnevni red odmah posle izbora.

    Uskraćivanje podrške ’bolnim reformama ministra privrede’, Gligorov je objasnio time što se vlast sve vreme, od majskih izbora pre dve godine, zapravo pripremala za prevremene izbore, pa nije želela da zbog teških mera izgubi podršku birača.

    Odlazeći ministar privrede Srbije Saša Radulović izjavio je u intervjuu Politici, da nije kalkulisao oko dana podnošenja ostavke na tu funkciju, već da je želeo da pošalje poruku da u Vladi ne postoji volja za sprovodjenje reformi.

    "Dokle god smo pravili pomake, dokle god je bilo šanse da se reforme završe, makar u nekom delu, borili smo se da se to desi", kazao je Radulović za današnju Politiku.

    Ekonomista Miroslav Prokopijević agenciji Beta rekao je da su pojedini članovi Vlade odbili da slede predloge ministra privrede u ostavci Saše Radulovića plašeći se da će izgubiti glasove na izborima.

    "Gubitak glasova dolazi bez obzira na reforme, ako ih ne radite i pritom gubite glasove vremenom postajete sve beznačajnija stranka, a ako glasove gubite radeći reforme onda ćete ostati u dobrom sećanju biračima", rekao je Prokopijević.

    Radulović je u obrazloženju ostavke naveo prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića kao glavnog kočničara reformi, što je Prokopijević ocenio kao ’verovatno tačno’.

    "Da se neko drugi protivio Radulovićevim reformama bio bi pritisnut da ćuti ili da ode iz Vlade, ali pošto je to najmoćniji čovek u Vladi naravno morao je da ode Radulović, to je vrlo jasno", kazao je Prokopijević.

    Danas se povodom izjava ministra privrede Saše Radulovića oglasio i predsednik Privremenog veća Beograda Siniša Mali, koji je rekao da je Radulović sramota za Srbiju i da je trebalo da bude smenjen, a ne da se čeka da podnese ostavku.

    "Smatram da je bila greška što je postavljen za ministar, jer se pokazalo da je kočničar reformi. On se bavio ličnom promocijom i ličnim kartama, a za privredu nije uradio ništa", rekao je novinarima Mali, koji je bio savetnik za privredu prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

    On je naveo da se Radulović bavio samo zakonima koji su njega interesovali, kao što je zakon o stečaju, a ne radnicima i privlačenjem investicija. Optužio je Radulovića da je terao investitore i prezirao radnike.

    Mali je naveo da je on zajedno s Vučićem bio na sastanku sa radnicima FAP-a, a da je Radulović tada odbio da razgovara s njima, uz konstataciju da ga to ne interesuje.

    "Zar je problem što neki zakon nije usvojen, zato što je Vučić želeo da razgovara s radnicima koje Radulović prezire i postigne socijalni dogovor", upitao je Mali.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE