Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radulović: Višak od 100.000 nas košta milijardu evra

    Javni sektor zapošljava više od 700.000 ljudi i ako pretpostavimo da je višak 15 odsto, to je 100.000 zaposlenih koji primaju plate iznad proseka u Srbiji, kaže ministar privrede Saša Radulović.

    Trošak za nerad u čitavom javnom sektoru je preko milijardu evra na godišnjem nivou, a čitav sistem socijalne zaštite je ispod milijarde. "Ako želimo dobar sistem socijalne zaštite, moramo da dovedemo čitav javni sektor u red", rekao je Radulović na TV Pink.

    Godišnji trošak iznosi 10.000 evra po zaposlenom. Tih 10.000 evra godišnje po zaposlenom koji je višak u javnom sektoru predstavlja delux socijalnu pomoć za nerad, napisao je ministar na svom twitter nalogu, a preneo B92.

    Prema njegovim rečima, za bolju socijalnu zaštitu penzionera i porodica bez ikakvih primanja, ne može biti toliko rasipanja u javnom sektoru, zbog tih 100.000 ljudi, a da sedam miliona građana nema adekvatan sistem zaštite.

    Ministar privrede je još jednom je negirao pisanja nekih medija da će svim budućim penzionerima penzije biti samo 200 evra mesečno, rekavši da je "njegov savetnik bio malo neoprezan", a da je ceo kontekst zapravo bio univerzalna socijalna zaštita za sve građane Srbije.

    Na pitanje da li će po novom Zakonu o radu godišnji odmor biti manje plaćen, ministar je odgovorio da je "godišnji odmor definisan kao 100 odsto zarade" i da je "to osnovna zarada plus minuli rad", što znači da u njega ne ulaze regresi u poslednja tri meseca, bonusi itd.

    Radulović je najavio da će biti smanjenja kod otpremnina i minulog rada, što bi se, prema predlogu zakona, ubuduće računale po godinama radnog staža kod poslednjeg poslodavca, tvrdeći da Zakon ne podrazumeva smanjenje zarada.

    Rad na određeno vreme neće zameniti stalni radni odnos i ne postoji namera da se to uradi, već, kaže Radulović, zapošljavanje na određeno treba da bude vezano samo za projekte, a ne zloupotrebljavano kao u nekim slučajevima do sada.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE