Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Sočiju potrošeno 214 milijardi rubalja

    Za gradnju olipijskih objekata u Sočiju, kao i infrastrkture koja obezbeđuje funkcionisanje tih objekata, potrošeno je 214 milijardi rubalja, odnosno oko 5 milijardi evra, izjavio je ruski potpredsednik vlade Dmitrij Kozak.

    Od toga iz državnog budžeta 99 milijardi, a ostalo je iz "nebudžetskih sredstava", izjavio je Kozak tvrdeći da su detaljne provere Ruske finansijske kontrole kao i Sčotne palate, najvišeg kontrolnog organa, pokazale da nije bilo nenamenskog trošenja novca.

    To je bio direktan demanti nedavne izjave Gian-Franca Kaspera, člana Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je rekao da je Olimpijada u Sočiju poligon za neviđenu korupciju, u kojoj je proneverena trećina od 55 milijardi dolara državnog novca.

    Korupcija jeste bila reč koja se često pominjala i u Rusiji i izvan nje, kada se govorilo o Olimpijadi u Sočiju.

    Jedan od najžešćih opozicionara Boris Njemcov, kaže da je pokušao da o korupciji u Sočiju zainteresuje Međunarodni olimpijski komitet, ali mu je odgovoreno da je to problem zemlje domaćina.

    U studiji o korupciji Boris Njemcov je uporedio troškove iz Sočija sa troškovima ranijih olimpijskih igara i zaključio da je gradnja svega u Rusiji oko tri puta skuplja.

    Da će Soči pobiti sve rekorde u troškovima, još pre dve godine upozoravali su predsednik Sberbanke German Gref i predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Aleksandar Žukov, otvoreno govoreći da ne veruju da će uložena sredstva biti vraćena.

    Izvesno je samo jedno, Olimpijske igre u Sočiju će biti mnogostruko skuplje nego one u Torinu, američkom Lejk Sitiju ili kanadskom Vankuveru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE