Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    PKB sprema projekat za kredit iz Emirata

    Beogradski poljoprivredni kombinat projektuje novi sistem za navodnjavanje oranica koji će doneti višestruku korist, a kojim će konkurisati za novac iz kredita Razvojnog fonda Abu Dabija.

    PKB sada navodnjava više od 5.600 hektara, ali ukoliko se projekat ostvari, ta korporacija bi imala 8.600 hektara pod zalivnim sistemima.

    Imamo idejna rešenja, pripremili smo lokacije, a biće nam potrebne usluge neke konsultantske kuće koja bi uradila reviziju projekta, izjavio je rukovodilac projekta i glavni inženjer za melioraciju Miroslav Denić.

    Korist od ovog sistema za navodnjavanje bila bi višestruka. Naime, na poljima koja se navodnjavaju prinosi su veći i po sto odsto, a neizostavno je i da u sušnoj godini samo polja na kojima se navodnjava imaju dobar prinos.

    U PKB, pod sistemima za navodnjavanje gaje semenske kulture, poput šećerne repe, semenski kukuruz, soju i šećernu repu, koje donose više prihoda i koje su zahtevnije.

    Najvažnije od svega je druga setva koja postoji svuda gde postoje sistemi za navodnjavanje, kaže Denić. Nakon skidanja prolećnih useva zemljište će se ponovo pripremiti i na njemu gajiti semenski kukuruz ili šećerna repa.

    Novi sistemi će stvoriti preduslove da se u narednim godinama sve poveže u jedan informacioni sistem koji bi se formirao preko baznih stanica koje će prikupljati podatke, kaže Denić.

    U navodnjavanje oranica u Srbiji, Emirati će uložiti ukupno 100 miliona dolara, a tim PKB ima zadatak da pripremi tehničku dokumentaciju za realizaciju projekta koji se odnosi na navodnjavanje zemljišta te korporacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE