Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spore investicije sa istoka

    Da bi podstakla ekonomski rast, Srbija je zatražila zajmove i investicije iz UAE, Kine i Rusije, ali je tempo tih sporazuma spor, smatra ministar privrede Saša Radulović, navodeći da ništa na može da zameni reforme čiji neuspeh, dodaje, može da dovede do prevremenih izbora.

    Radulović je u Beču rekao da su reforme zakona o radu, privatizaciji i stečaju ključne za Srbiju, koja pokušava da oživi svoju ekonomiju. "Ako zakoni ne budu izglasani, to znači da su političke partije digle ruke od reformi i da je bolje što pre održati izbore", poručio je on.

    Zakoni su važni za vladine planove da zatvori ili proda čak 179 gubitaških državnih firmi u okviru programa restruktuiranja. Gašenje subvencija tim firmama pomoći će Srbiji i u ostvarivanju planova fiskalne konsolidacije.

    "Bez političke volje za reformama, nemamo mnogo čemu da se radujemo na polju ekonomije", rekao je Radulović na marginama konferencije Euromoney i konferencije istočne Evrope.

    Pročitajte i>>>Privreda Srbije ima veliki prostor za rast

    Budžet Srbije za 2014. godinu predviđa deficit od 4,6 odsto BDP, međutim, zbog potrošnje lokalnih samouprava, subvencija i suverenih garancija za gubitaše, konsolidovani deficit bi u 2014. mogao porasti na 7,1 odsto.

    Vlada Srbije je za 2013. predvidela rast bruto BDP od dva odsto, a za ovu godinu računa sa rastom od jedan odsto. Kako bi smanjila troškove, vlada je obećala da će skresati plate u javnom sektoru koji zapošljava 740.000 ljudi.

    Prema njegovim rečima, posledica najavljenih reformi će verovatno biti gubitak radnih mesta u javnom sektoru, za šta je vlada ostavila po strani 20 milijardi dinara, s ciljem pružanja pomoći radnicima da lakše prebrode gubitak posla.

    Srbija, koja bi ovog meseca trebalo da otvori pristupne pregovore sa EU, takođe je fokusirana na novi aranžman iz predostrožnosti sa MMF, a početak pregovora sa Fondom, očekuje se u februaru ili martu.

    Radulović je poručio da su reforme važnije: "Ne radi se o tome šta traži MMF, bitno je imati uverljiv plan da se budžetski deficit dovede u red i istovremeno ostvari privredni rast".

    Da bi podstakla ekonomski rast, Srbija je zatražila zajmove i investicije, uključujući one iz Emirata, Kine i Rusije, ali je tempo tih sporazuma spor. "Pregovaramo sa brojnim investitorima, ali ništa još nije gotovo", rekao je Radulović navodeći da ništa na može da zameni reforme. 

    Foto: Facebook

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE